Institut za javno zdravstvo Republike Srpske objavio je podatke vezano za demografsku strukturu građana Republike Srpske na dan 31.12.2021. godine.

Iz Instituta  pozivaju sve građane koji su kompletno vakcinisani protiv COVID-19, da se vakcinišu buster dozom, ukoliko je prošlo preporučeno vrijeme od druge doze.

Preporučeni razmak između druge i buster doze za sve vrste vakcina je 4 – 6 mjeseci, dok je za vakcinu Sinofarm preporučeni razmak u vakcinaciji 3 – 6 mjeseci.

Podsjetimo i da je analiza prvih uzoraka u okviru druge faze serološkog ispitivanja u Republici Srpskoj pokazuje da je prokuženost stanovništva korona virusom veoma velika. Potvrdio je ovo za BUKU dekan Medicinskog fakulteta u Foči Dejan Bokonjić.

Kako je istaka do sada je od planiranih 5.000 uzeto oko 1.700 uzoraka i prvi rezultati su jako ohrabrujući.

Bokonjić kaže da će se tek nakon što bude obrađeno svih 5.000 uzoraka znati tačne i precizne informacije prokuženosti vakcinisanih i nevakcinisanih osoba, ali da se već sada sa sigurnmošću može reći  da je malo onih koji nemaju antitijela.

Podsjetimo, prvo serološko istraživanje, koje je proveo Medicinski fakultet u Banjaluci i Foči zajedno sa Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske,pokazlo je da je na ktraju 2020. godine antitijela na “kovid 19” imalo između  30 i 35 posto građana Republike Srpske.