fbpx

Pogledajte kakvo je stanje na terenu u nekoliko prijedorskih naselja (FOTO)

Nivo rijeke Sane u Prijedoru dostigao je nivo od 460 cm i zaplavljeno je preko 200 domaćinstava u naseljima Tukovi, Raškovac, Gomjenica, Brezičani, Bišćani…

Proglašeno je   stanje vanredne odbrane od poplava na području grada Prijedora.

Vodostaj Sane na području  Sanskog Mosta trenutno se nalazi u fazi stagnacije, ali ono što zabrinjava jeste podatak da je nizvodno, u Ključu, u posljednja dva sata rijeka porasla za 5 centimetara. Trenutni vodostaj iznosi 441 centimetar, a podsjećamo da je prije pet godina, kada su se dogodile katastrofalne poplave u Sanskom Mostu, izmjeren vodostaj od 530 centimetara. Također, pritoke Sane se nalaze u fazi opadanja u ovoj opštini.

 

 

Gradski štab za vanredne situacije  u Prijedoru donio je sljedeće zaključke:

  1. Nivo rijeke Sane dostigao novood 460 cm što predstavlja kotu vanredne odbrane od poplava što je uzrokovalo zaplavljivanje oko 200 stambenih objekata u naseljima Tukovi, Raškovac, Gomjenica i Brezičani..
  2. Proglašava se stanje vanredne odbrane od poplava na području grada Prijedora.
  3. Nalaže se svim  subjektima za zaštitu i spasavanje da kontinuirano izvršavaju zadatke zaštite i spasavanja u skladu sa potrebama stanovništva i prema planovima zaštite od poplava i prama utvrđenim mjerama i zaključcima Gradskog štaba za vanredne situacije.
  4. Izvršiti pojačano angažovanje kapaciteta, mehanicacije i ljudstva na postaljjanju privremenih nasipa i dostavu vreća za pijesak na svim kritičnim mjestima.
  5. Zahtjeva se od Republičke inspekcije za vodoprivredu da hitno utvrdi stanje zaštitnih vodoprivrednih objekata na Ribnjaku „Saničani“ i drugim zaštitnim vodoprivrednim objektima ( branama) na području Grada i da o tome ovbavijesti Gradski štab za vanredbe situacije.
  6. Nalaže se AD“Vodovod“ I Domu zdravlja Prijedor da pojačano prate stanje higijense ispravnosti vode za piće, preduzmu potrebne mjere zaštite i da blagovremeno obavještava Gradskoi štab za vanredne situacije i predlaže potrebne mjere za obezbjeđenje higijenske ispravnosti vode za piće.
  7. Nalaže se direktorima obrazovnih institucije na području grada Prijedora – osnovnih i srednjih škola da na bazi postojećeg stanja predlože nadležnom ministarstvu mjere radi donošenja odluke o obustavi nastave za području ugroženom poplavom.
  8. Obavezuje se Odsjek za civilu zašttu da kontinuirano prati stanje vodostaja i stanje na terenu i da blagovremeno Gradskom štabu za vanredne situacije predlaže preduzimanje potrebnih mjera zaštite i spasavanja.

 

 

Video materijal možete pogledati na Facebook stranici klikom ovdje…

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila