Početna BiH Podzemni svijet Grmeča ostavlja bez daha

Podzemni svijet Grmeča ostavlja bez daha

Velika speleološka ekspedicija pod nazivom “Grmeč 2021”, koja je organizovana protekle sedmice na širem području općine Bosanski Petrovac, istražila je 15 pećina i jama na prostoru planine, a tom prilikom došlo se do vrlo zanimljivih otkrića.

Organizator ove zanimljive ekspedicije bilo je Speleološko društvo “Kaverna” iz pomenute općine, čiji predsjednik Siniša Mrđa kaže kako su u istraživanjima sudjelovali speleolozi, speleoronioci, biolozi i entuzijasti iz Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine.

“Prostor Grmeča obiluje brojnim pećinama i spiljama pa se procjenjuje da ih ima više od 280 samo na području koje obuhvata općinu Bosanski Petrovac. Željeli smo na ovaj način valorizirati to prirodno bogatstvo kojim raspolažemo, te barem djelimično otkriti tajne pećinskog svijeta i biodiverzitet koji u njima obitava”, istakao je Mrđa za “Nezavisne”.

Prema njegovim riječima, tokom istraživanja podzemnih objekata urađeno je njihovo mapiranje, evidentirane su brojne vrste koje nastanjuju svijet pećina, skeletni ostaci životinja za koje će se tek utvrditi starost, ali i određeni artefakti poput grnčarije, koji ukazuju na davno prisustvo čovjeka.

“Gosti su posebno bili impresionirani Riponjinom jamom, koja je otkrivena prije nekoliko godina i do sada nedovoljno istražena. Radi se o ogromnom prostoru koji je bogat spiljskim nakitom i oblicima koje samo priroda može da izvaja. Smatramo da su pećine koje posjedujemo neiskorišteno blago i da se mogu staviti u funkciju razvoja speleološkog i uopšte turizma na ovim prostorima”, istakao je Mrđa.

Prema riječima Aleksandra Pegana, speleologa iz Banjaluke, cijeli ovaj prostor je idealan za speleološka istraživanja i ljubitelje avanture.

“Prema rezultatima naših istraživanja, vrlo je vjerovatno da se ispod podzemnih objekata koje poznajemo krije neki ogroman sistem, s obzirom na to da su ove pećine u stvari suhi kras, a da se u podnožju Grmeča nalaze značajni izvori poput Krušnice ili Sanice. Znači, planina u sebi najvjerovatnije sadrži neki ogroman podzemni objekat i radi se o ogromnom potencijalu”, smatra Pegan.

Prema njegovim riječima, tokom ovih istraživanja bili su ograničeni vremenom, ali je plan da se ovakva ili slična ekspedicija ponovo organizuje i nastavi s ovim aktivnostima.

Oduševljenje podzemnim svijetom planine Grmeč nije krio ni Risto Sovčev, arheolog iz Slovenije, koji je istakao kako se ovakvo bogatstvo mora sačuvati u izvornom obliku.

Tokom ekspedicije evidentirani su brojni primjerci biljnog i životinjskog svijeta koji nastanjuju pećine, kao i vrlo rijetka vrsta šišmiša, za koju se smatra da je endemska, ali to će tek potvrditi naknadna proučavanja.

Nezavisne

ASHA prodaja vozila