Početna BiH PODVIG LJEKARA UKC RS: Uspješno završili operaciju koja u potpunosti oporavlja zglob

PODVIG LJEKARA UKC RS: Uspješno završili operaciju koja u potpunosti oporavlja zglob

????????????????????????????????????
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljekari Klinike za ortopediju i traumotologiju po prvi put uradili su operativni zahvat – stabilizacija skočnog zgloba nakon povrede ligamenata i posljedične nestabilnosti, odnosno Tight-Rope ATC syndesmotic repair.

Riječ je o operativnom tretmanu kojim se liječi nestabilnost skočnog zgloba nakon povrede ligamenata.

– Primjenom dosadašnjih operativnih tehnika nije se postizala prirodna pokretljivost zgloba, a uvođenjem ove metode se uspostavlja normalna funkcija zgloba do stanja prije povrede i sprečava neminovno dalje oštećenje zgloba, tzv. artroza. Povrede ligamenata skočnog zgloba se dešavaju vrlo često, ali nekad ostanu neprepoznate jer nema preloma kostiju, te se ne mogu dijagnostikovati standardnim procedurama. Primjenom ovog operativnog zahvata oporavak pacijenta se skraćuje sa šest na dva mjeseca, te se postiže funkcija zgloba najpribližnija prirodnoj. Osim uspostavljanja prirodne biomehanike zgloba, prednost ove operativne tehnike je što se sa jednim operativnim aktom dolazi do željenog rezultata, odnosno, do potpunog oporavka zgloba, za razliku od primjene prethodnih tehnika koje su zahtijevale ponavljane operacije, kako bi se došlo do približno istog rezultata. Ove vrste povreda se najčešće dešavaju kod profesionalnih i rekreativnih sportista, ali mogu da se dese i na radnom mjestu. Ljekar na osnovu kliničkog pregleda i dodatne dijagnostike određuje koji pacijenti su kandidati za primjenu ove metode – saopštili su iz UKC RS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Operativni zahvat uradili su operater dr Srđan Radanović, asistenti dr Srđan Macanović i dr Darko Vujinović, instrumentari Jelica Ristić, Sandra Bijelić i Igor Kajtez, anesteziolozi dr Aleksandar Šibarević i dr Dragana Agić, te Ana Miličević, anesteziološki tehničar.

Srpska Info

ASHA prodaja vozila