fbpx

PODRŠKA Poljoprivrednicima 270.000 KM za poboljšanje kvaliteta zemljišta

Za subvencije poljoprivrednicima za poboljšanje kvaliteta zemljišta obezbijeđeno je 270.000 KM, a sredstva će biti podijeljena putem javnog poziva koji će raspisati Centar za razvoj poljoprivrede i sela, saopšteno je iz Gradske uprave.

Za ove subvencije sredstva su prikupljena na osnovu naknade za pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe, a program korištenja tih sredstava donesen je posljednjoj sjednici Skupštine Grada.

Novac će biti dodijeljen registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima koja su upisana u APIF-u kao komercijalno ili nekomercijalno poljoprivredno gazdinstvo, za namjene utvrđene Zakonom o poljoprivrednom zemljištu.

Slijedi i donošenje Pravilnika o raspodjeli sredstava kojim će se prezicno utvrditi sva pitanja relevantna za pravilnu raspodjelu ovih sredstava.

I u prošloj godini sufinansirani su projekti kojima se stvaraju uslovi za osposobljavanje neplodnog zemljišta za poljoprivrednu proizvodnju sa ukupno 327.214 KM. Prema podacima Centra za razvoj poljoprivrede i sela, lani je podržano 97 kandidata, od kojih je 45 dobilo subvencije za osposobljavanje i uređenje degradiranog zemljišta, 44 kandidata za popravku i poboljšanje plodnosti zemljišta i osam kandidata za melioraciju zemljišta slabijeg kvaliteta.

Podsjetimo, do 23. maja otvoren je i javni poziv za dodjelu podsticajnih sredstava i premija za razvoj poljoprivredne proizvodnje za 2018. godinu.

(Blic)

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila