Početna BiH Podizanjem zastave na Humu počelo obilježavanje Dana nezavisnosti BiH

Podizanjem zastave na Humu počelo obilježavanje Dana nezavisnosti BiH

Obilježavanje 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, započelo je jutros podizanjem državne zastave na sarajevskom brdu Hum, uz intoniranje himne, javlja Anadolu Agency (AA).

Svečanosti su, između ostalih, prisustvovali Željko Komšić i Šefik Džaferović, predsjedavajući i član Predsjedništva BiH.

Glasanje za nezavisnost

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici svih nivoa vlasti i građani.

Prvi mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, slavi se povodom uspješno provedenog referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, održanog 29. februara i 1. marta 1992. godine. Glasalo je tada 2.073.568 glasača (izlaznost 63,7 posto građana s pravom glasa u BiH).

Za nezavisnost izjasnilo se čak 99,7 posto osoba izašlih na referendum

Referendumsko pitanje

Referendumsko pitanje glasilo je: ”Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana (Bošnjaka), Srba (Bosanskih Srba), Hrvata (Bosanskih Hrvata) i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”

Nakon izglasavanja o nezavisnosti, Bosnu i Hercegovinu priznale su gotovo sve zemlje svijeta, naša zemlja je nedugo zatim postala punopravni član Ujedinjenih nacija (UN), kao i brojnih drugih međunarodnih organizacija.