Početna Prijedorski region Podignuta optužnica za ratne zločine u Prijedoru

Podignuta optužnica za ratne zločine u Prijedoru

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Mijodraga Vujičića zvanog “Crnogorac“ (rođen 1960. godine u Lipljanu, Srbija), državljanina Republike Srbije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Tužilaštva BiH navode da se optuženi tereti da je svjesno i značajno doprinoseći udruženom zločinačkom poduhvatu civilnih i vojnih vlasti opštine Prijedor, a u vrijeme širokog i sistematskog napada vojske i milicije Republike Srpske usmjerenog protiv bošnjačkog stanovništva sela Zecovi, opština Prijedor, počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. KZ-a BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vujičić se tereti da je u vremenskom periodu od 23. do 28. jula 1992. godine, u svojstvu pripadnika 43. prijedorske brigade, Rasavačke čete kojom je komandovao ranije optuženi Dušan Milunić zvani “Bizon“, zajedno sa pripadnicima Rezervnog sastava milicije Rasavci kojom je komandovao Radomir Stojnić zvani “Grom“, izvršavao progon bošnjačkih civila, stanovnika sela Zecovi na diskriminatorskoj osnovi, po nacionalnoj, političkoj i vjerskoj pripadnosti, a u okviru toga činio djela ubistava, mučenja, prisilnog preseljenja i deportacije.

U ovom progonu ubijeno je više od 150 osoba bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo žena, djece i staraca, a preživjelo stanovništvo je zarobljeno i nezakonito zatvoreno u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje, gdje je dio bošnjačkih žrtava ubijen, a preostale žrtve izložene prisilnom progonu, mučenju, zlostavljanju i nečovječnom postupanju, ističu iz Tužilaštva BiH.

Dodaje se da je posljedica ovog ratnog zločina bila da u selu Zecovi nije ostao niko od najmanje 701 stanovnika bošnjačke nacionalnosti, koliko je evidentirano tokom popisa 1991. godine. Jedan dio posmrtnih ostataka žrtava pronađen je i identifikovan u masovnim grobnicama “Tomašica“, “Jakarina kosa“, “Hrastova glavica“, “Stari Kevljani“, “Redak“, “Pašinac“, i drugim manjim masovnim te pojedinačnim grobnicama, a za dijelom posmrtnih ostataka Tužilaštvo BiH, zajedno sa nadležnim institucijama i policijskim agencijama, intenzivno traga.

Optuženi Vujičić, između ostalog, tereti se i za progon civila iz sela Zecovi na lokalitetu Gradina, počinjen 23. jula 1992. godine te deporaciju i nezakonito odvođenje uključujući sedam članova porodice i odvođenje u nepoznatom pravcu, da bi isti nakon toga bili ubijeni. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, zaključuju iz Tužilaštva.

Fokus

cera - Podignuta optužnica za ratne zločine u Prijedoru