Početna BiH Podignuta optužnica protiv Mektića

Podignuta optužnica protiv Mektića

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv bivšeg ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Kako se navodi u saopštenju, pored Mektića, tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu i protiv Igora Golijanina, Samira Agića i Edina Garaplije.

Nakon istrage, koju je Tužilaštvo BiH provelo nakon dostavljene prijave Federalne uprave policije (FUP) FBiH, o nezakonitostima u radu odgovornih osoba u Ministarstvu bezbjednosti BiH, podignuta je optužnica protiv četiri osobe, koje se terete da su u saučesništvu počinile krivična djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužnica se odnosi na krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja iz člana 220. stav 2. i 3. KZ BiH i pomaganje u izvršenju krivičnih djela.

Prema navodima optužnice, navedene osobe su zloupotrebom položaja i ovlaštenja počinile krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu Bosne i Hercegovine, a dokumentovana su različita vršenja zloupotrebe položaja ili ovlaštenja najviših državnih funkcionera i službenika u Ministarstvu bezbjednosti BiH prilikom realizovanja međudržavnog Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, a koji je finansiran od strane delegacije Evropske unije u BiH, a vrijednost projekta iznosila je 198 454,51 evra.

Optuženi se terete za zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i gruba kršenja Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH, Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva bezbjednosti BiH prilikom realizacije navedenog projekta, odnosno nabavke opreme za vatrogasne kapacitete, angažovanja ljudskih resursa, odnosno fizičkih i pravnih osoba, u okviru aktivnosti projekta, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih osoba i bliskih srodnika, na koji način su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Ukupna pričinjena šteta iznosi 244 764,21 KM.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 31 svjedoka i prilaganjem 140 materijalnih dokaza.

Ovim povodom Mektić je za Klix rekao kako on smatra da je riječ o “čisto politički montiranom postupku” na čijem čelu stoji glavni tužilac Tužilaštva BiH Gordana Tadić.

– To je nebuloza i neistina. Naveli su štetu preko 244 hiljade KM, a roba je kupljena i isporučena civilnim zaštitama. To je njena lična osveta za sve ono što sam govorio o Tužilaštvu BiH kao kriminalnoj i korumpiranoj pravosudnoj instituciji. Znao sam to i o tome sam govorio – rekao je Mektić.

Otkrio je da ovo nije jedini postupak koji Tužilaštvo BiH na čelu s Gordanom Tadić vodi protiv njega podsjećajući da bh. pravosuđe ne završava tri godine slučaj vezan za njegovu fakultetsku diplomu, a sve kako bi ga pokušali prisiliti da ne promijeni svoju priču.

Na pitanje da li se plaši presude Suda BiH, Mektić je odgovorio kako se ne plaši jer je Tužilaštvo BiH, prema njegovoj procjeni, išlo više na kartu diskreditacije i medijske satanizacije.

– I oni sami su svjesni da tu nema ništa ozbiljno. To je predmet čist kao suza – rekao je Mektić dodajući da se svašta može očekivati od Tužilaštva BiH koje je prije četiri ili pet godina počelo voditi istrage protiv njega.

Nezavisne.com/Klix.ba