Početna Crna hronika Podignuta optužnica protiv Gavrila Stevića zbog učešća u ratu u Ukrajini

Podignuta optužnica protiv Gavrila Stevića zbog učešća u ratu u Ukrajini

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Gavrila Stevića zbog protuzakonitog pridruživanja paravojnim formacijama na stranim ratištima u Ukrajini.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva, tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Stevića, rođenog 1966. godine u Gradačcu, nastanjenog u Banjoj Luci.

On se tereti da je tokom 2014. godine, u cilju pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji koja djeluje van teritorije BiH, preko graničnog prijelaza iz BiH otputovao u Beograd te s Međunarodnog aerodroma “Nikola Tesla” otputovao za Moskvu, odakle je otišao na područje Ukrajine, u Rostov, i područje Luganjska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na navedenom području optuženi se kao dobrovoljac, zajedno s drugim osobama iz Srbije i BiH, protuzakonito pridružio i postao pripadnik paravojne formacije Odreda jedinice “Jovan Šević” koja je djelovala protiv legitimnih snaga Ukrajine.

Optuženi je u okviru navedene jedinice zadužio oružje i uniformu te obavljao različite vojne aktivnosti do kraja septembra 2014. godine.

Optuženi se tereti da se protuzakonito pridružio paravojnoj formaciji koja djeluje van teritorija Bosne i Hercegovine te počinio krivično djelo protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama iz člana 162b. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

ASHA prodaja vozila