Početna Zdravlje Podgrijavanje ovih namirnica može biti opasno

Podgrijavanje ovih namirnica može biti opasno

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok jedne podgrijavanjem gube nutritivna svojstva, druge u sebi sadrže jedinjenja koja zagrijavanjem postaju toksična.

Upravo zato su “Food Standards Agency” i “European Food Information Council” napravili listu namirnica koje ne bi trebalo da podgrijavate.

Piletina

Piletina je bogata proteinima, a upravo su oni jedan od razloga zašto ne biste trebali da je podgrijavate. Zbog promjene strukture proteina, podgrijana piletina može da prouzrokuje probavne tegobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pečurke

Pečurke sadrže proteine koje enzimi i mikroorganizmi vrlo lako mogu da unište. Takođe, podgrijane pečurke mogu da izazovu probavne tegobe.

Riža

U termički neobrađenoj riži mogu se naći bakterije koje prouzrokuju trovanje. Kuvanjem se te bakterije uništavaju, ali čuvanje pripremljene riže na sobnoj temperaturi može dovesti do pojave štetnih jedinjenja koja prouzrokuju povraćanje i dijareju.

Krompir

On podgrijavanjem gubi nutritivna svojstva, a ako odstoji, na njemu se mogu razviti i bakterije Clostridium botulinum koje izazivaju botulizam – rijetko, ali po život opasno trovanje.

Špinat i ostalo lisnato povrće

Špinat i ostalo lisnato povrće može da sadrži visoke koncentracije nitrata, u zavisnosti od toga gdje se uzgaja. Sam nitrat je potpuno bezopasan, ali može da se pretvori u nitrite, a potom u nitrozamine, za koje je poznato da su kancerogeni. Važno je naglasiti, kada je špinat u pitanju, da stručnjaci još nisu jednoglasni. Iako je iz “The European Food Information Council” upozoravali da je podgrijavanje špinata opasno, izgleda da sada mijenjaju mišljenje jer je jedan student tvrdio da je to bezopasno i potkrijepio svoj argument naučnim obrazloženjem. U svakom slučaju, špinat je daleko ukusniji kada ga jedete tek spremljenog.

Agencije

ASHA prodaja vozila