Početna BiH Počinje vakcinacija medicinara u domovima zdravlja u Srpskoj

Počinje vakcinacija medicinara u domovima zdravlja u Srpskoj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vakcinacija medicinskih radnika u Republici Srpskoj se nastavlja, imunizacija medicinara u domovima zdravlja u RS planirana je sutra, dok je u FBiH počela raspodjela 10.000 doza vakcina koje je donirala Vlada Srbije.

U domovima zdravlja u RS su za “Nezavisne” potvrdili da je sve spremno za početak imunizacije medicinskih zaposlenika.

Podsjećamo da su u Srpsku do sada stigle 42.000 doza vakcina protiv virusa korona, prvi na redu za vakcinu su bili medicinski radnici u kovid odjeljenjima, a sada počinje imunizacija medicinara u domovima zdravlja, kao ustanovama primarne zdravstvene zaštite, koje će biti nosioci masovne vakcinacije građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Medicinski radnici domova zdravlja su krajem februara prošli obuku za vakcinaciju, gdje su kroz nekoliko dana u Banjaluci naučili sve što je potrebno za siguran početak imunizacije. Detaljnu obuku su prošle vođe timova, koje su nakon toga vršile obuku medicinskog osoblja u svojim zdravstvenim ustanovama.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo  RS, za “Nezavisne novine” je kazao je da je do sada vakcinisano oko 3.300 medicinskih radnika iz RS, kako u RS, tako i u Srbiji.

“I u ponedjeljak smo nastavili vakcinaciju zdravstvenih radnika, a imunizacija medicinskih radnika u domovima zdravlja počinje sutra”, naveo je Zeljković.

On je istakao da je preporuka da se sa dvije doze vakcinišu i osobe koje su već preboljele virus korona, te je dodao da je Srpska spremna za masovniju vakcinaciju.

“To nam je cilj. Potrebni su nam i punktovi. Pustićemo i online sistem za prijavu za vakcinaciju, ali i oformiti kol centar i na vrijeme ćemo obavijestiti javnost”, izjavio je Zeljković za RTRS.

Radivoje Erak, direktor Doma zdravlja Mrkonjić Grad, rekao je da je nekoliko medicinskih radnika iz ove zdravstvene ustanove već vakcinisano u Srbiji, a da će preostali biti vakcinisani kada dođu vakcine u ovu zdravstvenu ustanovu.

“Mi smo spremni, imamo aktivnog epidemiologa, u ponedjeljak naveče je bila sjednica lokalnog kriznog štaba, sve je dogovoreno. Još je preostalo da dođu vakcine”, rekao je Erak za “Nezavisne”.

U Domu zdravlja Banjaluka su istakli da će sutra u jednom dijelu objekta Hitne medicinske pomoći početi vakcinacija medicinara ove zdravstvene ustanove.

“Zdravstveni radnici će primiti prvu dozu vakcine sputnjik V u objektu Službe hitne medicinske pomoći sa edukativnim centrom”, saopštili su u ovom domu zdravlja.

Danijela Ðukin, direktorica Doma zdravlja Bijeljina, kaže u izjavi za “Nezavisne” da su u toj zdravstvenoj ustanovi spremni za proces vakcinacije.

“Mi smo bili spremni još prije 15 dana za vakcinaciju, samo čekamo vakcine”, rekla je Ðukinova te dodala da sutra očekuju dolazak prvih doza vakcina.

Prema njenim riječima, njihovih skoro 160 zaposlenih je već vakcinisano u Srbiji, od 420, koliko ih je ukupno.

“Očekujemo prvo do kraja ove sedmice vakcinaciju naših zdravstvenih radnika i preostalih radnika iz bolnice koji nisu vakcinisani. Imamo i puno privatnih zdravstvenih ustanova u Bijeljini, pa ćemo vakcinisati i njihove zaposlene, nadam se do kraja ove nedjelje, dok ćemo početkom iduće sedmice vakcinisati korisnike usluga i davaoce usluga u staračkim domovima. Nakon toga slijedi vakcinacija osoba starosti iznad 85 godina, zatim 75 i tako dalje”, rekla je Ðukinova.

U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske su istakli da će se sutra vakcinisati i 20 roditelja djece iz RS koja se zbog teških, rijetkih ili malignih oboljenja liječe u inostranstvu uz podršku Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu.

Zajedno s njima, prvu dozu vakcine primiće i Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

U Zeničko-dobojski kanton danas je stiglo prvih 740 doza vakcine protiv virusa korona proizvođača “AstraZeneka”, koje je FBiH donirala Srbija.

Institut za zdravlje i bezbjednost hrane Zenica preuzeo je vakcine od Zavoda za javno zdravstvo FBiH, saopšteno je iz ovog instituta.

Očekuje se da će vakcinisanje zdravstvenih radnika započeti sutra ili u četvrtak, a dinamiku određuju ustanove na terenu.

Ednan Drljević, infektolog iz Opšte bolnice “Abdulah Nakaš” Sarajevo, kazao je za “Nezavisne” da bi sutra ova bolnica trebalo da počne vakcinaciju medicinskog osoblja.

Situacija u Trebinju se komplikuje

U Bolnici Trebinje se situacija sa virusom korona komplikuje, a broj pacijenata je dvostruko povećan u posljednjih sedam dana, zbog čega se više moraju poštovati ranije propisane mjere.

Ovo je rečeno danas nakon zasjedanja Štaba za vanredne situacije grada Trebinja, na kome je zaključeno da se moraju striktnije provoditi mjere koje su ranije donesene i  što više kontrolisati objekti i ustanove u kojima se okuplja stanovništvo.

“Zato smo zaključili da se kontaktiraju svi načelnici istočnohercegovačkih opština kako bi oni dalje preko svojih zdravstvenih ustanova raspoređivali pacijente u Nevesinje i Trebinje, zavisno kojoj opštini gravitiraju, kako ne bi došlo do opterećenje bolnice u Trebinju, a zaključeno je i to da inspekcijski organi moraju raditi više na terenu”, rekao je nakon sastanka gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

nezavisne.com

ASHA prodaja vozila