Početna Magazin Počinje testiranje lijeka za koronu, izvještaji pokazuju da je efikasan

Počinje testiranje lijeka za koronu, izvještaji pokazuju da je efikasan

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kompanija Fudžifilm saopštila je da će početi sa kliničkim testiranjem antivirotika Avigan u Sjedinjenim Državama za lečenje pacijenata oboljelih od COVID-19, prenijela je japanska agencija Kjodo.

Ovaj lijek, koji je razvila kompanija Fudžifilm iz Japana i koji se koristi za liječenje gripa, efikasan je u liječenju COVID-19, kako pokazuju izvještaji iz Kine.

Iz kompanije je saopšteno da će klinička ispitivanja u SAD biti rađena na oko 50 pacijenata, a odvijaće se u saradnji sa nekoliko bolnica i univerziteta u ovoj zemlji.

Kliničko testiranje lijeka Avigan za liječenje COVID-19 otpočelo je prošle nedjelje u Japanu. Ukoliko bi se lijek pokazao kao bezbjedan i efikasan, japanska vlada mogla bi da odobri njegovu upotrebu za liječenje respiratorne bolesti izazvane korona virusom u toku ljeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Japanska vlada zatražila je od Fudžifilma da poveća proizvodnju ovog lijeka usled porasta broja oboljelih. Prema paketu mjera ekonomske pomoći usvojenom u utorak vlada će izdvojiti 13.9 milijardi jena, odnosno 127 miliona dolara kako bi utrostručila nacionalne zalihe Avigana koje bi bile dovoljne za liječenje dva miliona ljudi.

Mnoge strane vlade žele da nabave Avigan. Japan planira da besplatno osigura lijek za 20 zemalja svijeta, kao i da donira milion dolara Kancelariji Ujedinjenih nacija za projektne usluge za njegovu kupovinu i distribuiciju.

Iz kompanije Fudžifilm saopšteno je da će lijek moći da se koristi samo kada japanska vlada tako odredi, odnosno onda kada se drugi antivirotici pokažu kao neefikasni u liječenju COVID-19. Dakle, lijek će se proizvoditi i distribuirati samo na zahtjev japanske vlade i neće biti slobodan na tržištu Japana, SAD niti bilo koje druge zemlje, navodi se iz kompanije.

Lijek Avigan, poznat kao Favipiravir, ne smiju da koriste trudnice niti žene koje planiraju trudnoću jer se sumnja da izaziva deformitete ploda.

novosti.rs

ASHA prodaja vozila