Početna Svijet Počinje samit Kima i Trampa

Počinje samit Kima i Trampa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hanoju danas počinje dvodnevni samit američkog predsjednika Donalda Trampa i sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una.

Na tom samitu će, prema najavama, glavna tema biti denuklearizacija Korejskog poluostrva.

Bijela kuća je saopštila da će Tramp i Kim danas imati sastanak “jedan na jedan” koji će trajati 20 minuta, dok će svi drugi sastanci koje budu imali trajati oko dva sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema tom rasporedu, taj 20-minutni sastanak biće održan u hotelu Metropol u 18.30 po lokalnom vremenu, nakon čega će uslijediti večera koja će trajati sat i po.

Bijela kuća je navela da će večeri prisustvovati i državni sekretar SAD Majk Pompeo i Trampov šf kabineta Mik Malveni, kao i dvojica Kimovih pomoćnika, kao i prevodioci.

Tramp i Kim sastaće se i u četvrtak.

Ovo je drugi samit dvojice lidera, koji su se prvi put sastali u junu prošle godine u Singapuru, kada je Kim obećao da će raditi na potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Međutim, od tog “istorijskog samita” postignut je mali napredak u pregovorima, pošto Sjeverna Koreja zahtijeva ukidanje američkih sankcija kako bi se zvanično okončao Korejski rat, koji je trajao od 1950. do 1953. godine i traži bezbjednosne garancije.

S druge stane, SAD insistiraju na potpunoj, provjerljivoj i nepovratnoj denuklearizaciji Sjeverne Koreje prije ukidanja sankcija.

Na aerodrom u Hanoju u utorak je sletio američki predsjednički avion “Air force one”, a šefa Bijele kuće Donalda Trampa, po izlasku iz letjelice, dočekao je crveni tepih i počasni stroj vojnika.

Tramp se rukovao sa zvaničnicima koji su ga dočekali na pisti.

On je u Hanoj stigao u večernjim satima po lokalnom vremenu, samo nekoliko časova nakon šo je specijalnim blindiranim vozom u prestonicu Vijetnama pristigao sjevernokrejski vođa Kim Džong Un.

Kim je stigao u Vijetnam poslije skoro 70-časovnog putovanja vozom, preko Kine, a doputovao je s grupom saradnika, među kojima je i njegova uticajna mlađa sestru.

Lider Sjeverne Koreje stigao je svojim specijalnim zeleno-žutim oklopnim vozom do stanice Dong Dang, na kinesko-vijetnamskoj granici i potom je do Hanoja nastavio put crnom limuzinom marke “mercedes”.

Kim je posjetio sjevernokorejsku ambasadu u Hanoju, šo je prvo mjesto koje je obišao u Vijetnamu. Uoči polaska za Vijetnam, Tramp je saopštio da se raduje “veoma produktivnom samitu” sa sjevernokorejskim liderom.

Nakon samita Kim će ostati u Vijetnamu, da bi posjetio industrijske objekte kao šo su oni u Hajfongu.

Vijetnamske vlasti obećale su izuzetno visoke mjere bezbjednosti, dok su Vašington i Pjongjang još prije neki dan poslali pripadnike svojih bezbjednosnih snaga. Obojica lidera su smještena u hotelima – Kim je odsjeo u Melia Hanoj, a Tramp u JW Meriotu.

TANJUG