U svim osnovnim školama na području Sanskog Mosta počeo je upisni rok za djecu koja početkom jeseni kreću u prvi razred za školsku 2023/2024.godinu. Tim povodom posjetili smo Prvu sansku osnovnu školu. Prema Pravilniku i odluci Ministarstva obrazovanja USK, počeo je upis djece u prve razrede osnovnih škola. Upisi se obavljaju na osnovu spiskova školskih obveznika koje školama dostavlja nadležni organ općine na čijem se teritoriju nalazi škola.

Prema riječima Šejle Botonjić, pedagogice Prve sanske škole u ovu obrazovnu ustanovu do sada je upisano 20 učenika, a kako upis još uvijek traje, očekuje se da će konačni broj prvačića biti veći.

U ovoj obrazovnoj ustanovi je za ovu priliku postavljena posebna dekoracija, s ciljem da budući školarci ponesu lijepa sjećanja na prvi dan kada su kročili u prostorije škole. Također, sve osnovne škole na području naše općine organizovaće malu školu za sve buduće školarce, koja će se održati početkom mjeseca juna, a upis prvačića u svim osnovnim školama biće nastavljen i u narednom periodu kada će se znati i konačan broj upisanih učenika.