fbpx

Počelo obilježavanje 76 godina od Bitke na Kozari

Danas je počelo obilježavanje 76 godina od Bitke na Kozari u kojoj je ubijeno oko 40.000 civila, a 68.000 ih je protjerano i internirano u logore.

Prisustvuju brojni ministri Republike Srpske, delegacija Narodne skupštine Srpske, izaslanik člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Velimir Sakan, gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Obilježavanju ovog istirijskog događaja prisustvuju predstavnici potkozarskih opština i gradova, organizacija i udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, SUBNOR-a Republike Srpske, udruženja koja baštine antifašizam, te brojni građani.

Biće položeni vijenci kod Centralnog spomen-obilježja, a potom je predviđeno obraćanje zvaničnika, te kulturno-umjetnički program.

Bitka na Kozari, simbola stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša, počela je 10. juna 1942. godine i trajala je 27 dana, do proboja na jugozapadnom dijelu planine, 15 kilometara istočno od sela Međuvođe.

Na Kozari je od 10. juna do 15. jula 1942. godine stradalo 10.000 boraca i 40.000 civila.

Ova bitka, u kojoj su malobrojne partizanske jedinice branile narod u zbjegu, bila je značajna za cjelokupni partizanski pokret otpora jer je predstavljala primjer junaštva i odlučnosti boraca pred nadmoćnijim i dobro naoružanim neprijateljem.

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila