Početna Prijedorski region Počeli Dani jagoda (FOTO)

Počeli Dani jagoda (FOTO)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Malom gradskom trgu otvorena je peta izložbeno-prodajna manifestacija “Dani jagoda”, na kojoj učestvuje deset uzgajivača jagoda sa prijedorske regije.

Šef Odsjeka za poljoprivredu Tatjana Marić je potvrdila da je , u odnosu na ranije godine, nešto manje izlagača budući da je kišna godina prouzrokovala smanjenje prinosa i uništila znatan broj površina na kojima su bile jagode.

“Štete još uvijek sumiramo i pokušaćemo da kroz isplatu podsticaja za voćarsku proizvodnju izađemo u susret i proizvođačima jagoda kako onima koji imaju štete, tako i onima koji imaju funkcionalne zasade”, istakla je Marićeva.

Ona je za iduću godinu najavila aktivnosti na proširenju zasada jagoda uz napomenu da na području grada postoji oko 60 proizvođača jagodičastog voća.
Izlagače je posjetio i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković koji je istakao da je ovo prilika da izlagači jagoda prodaju svoje proizvode sugrađanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

” Oni su imali otežane uslove za proizvodnju i ovo je prilika da prikažu svoju proizvodnju. Grad Prijedor već godinama podržava poljoprivrednike, a u ovom slučaju voćare i tako će biti ubuduće”, kazao je Đaković.

Voćar Stanko Mršić iz Babića izjavio je da posjeduje po hektar jabuke i kruške te oko pet dunuma jagode , zavisno od sezone i da se ovom proizvodnjom bavi oko 15 godina.
” Ova godina je katastrofa i već tri godine unazad voćarima je gotovo sve voće uništeno.Što se tiče jagode, zbog kiše mi je ove godine propalo preko 30 odsto roda”, rekao je Mršić.

Proizvođač jagoda Dalibor Jović ima zasađene jagode na površini od jednog hektara.

” Moja ponuda je apsolutna organska proizvodnja , voće nije tretirano nikakvim hemijskim sredstvima,zato je malo sitnija jagoda i po cijeni od 3 KM dok je cijena kod ostalih 3,5 KM”, istakao je Jović.

Manifestaciju “Dani jagoda” koja će trajati do 8.juna, organizuje Udruženje voćara “Prijedor”, uz podršku grada Prijedora.

prijedorgrad.org

ASHA prodaja vozila