Početna Prijedorski region POČELI DANI ASTRONOMIJE U PRIJEDORU

POČELI DANI ASTRONOMIJE U PRIJEDORU

Prijedorsko Astronomsko društvo „Sirijus“ organizovalo je danas, na platou ispred Gradske uprave, teleskopsko posmatranje Sunca, ali i drugih nebeskih tijela. Cilj je da građanima Prijedora približe astronomiju kao nauku i skrenu pažnju na rad i aktivnosti ovog društva, koje u našem gradu postoji od 2015. godine.

„Sutra i prekosutra od 10.00 do 13.00 časova, bićemo ovdje sa našom opremom. Svi su dobrodošli. Ovo je jedna divna stvar”, kaže Srđan Jovanović, sekretar Astronomskog društva „Sirijus“. Dodaje da će uskoro, ako vrijeme bude dozvoljavalo, organizovati i posmatranje zvijezda i Mjeseca.

Djecu, kao i odrasle, astronomske pojave i nebeska tijela fasciniraju i intrigiraju, međutim, informacije koje dobijaju putem školskih udžbenika i medija, nedovoljne su da zadovolje njihovu znatiželju, kaže Marko Dejanović, jedan od polaznika Škole astronomije i odnedavno član ovog Udruženja.

Interesovanje najmlađih sugrađana za astronomiju oduvijek je bilo veliko, pa je ova manifestacija s razlogom uvrštena u “Prijedorsko ljeto kulture”, istakla je Monja Kasalović, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti.

kozarski.com