Početna Prijedorski region Počela rekonstrukcija stare kamene crkve u Ravskoj

Počela rekonstrukcija stare kamene crkve u Ravskoj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U proteklom ratu u Bosni Hercegovini, kada su mnogi vjerski objekti porušeni jedina nesrušena katolička crkva u prijedorskoj regiji je upravo ova, u Ravskoj nedaleko od Prijedora…

Župa Ravska sv. Ivana Krstitelja odvojena je kao samostalna kapelanija od župa Stara Rijeka i Šurkovac 23.10.1967., a od 28. 9. 1971. vodi se kao župa. Prva crkva u selu Gornja Ravska sagrađena je 1930. god. kao područna crkva župe Stara Rijeka, ali je srušena u Drugom svjetskom ratu. Današnja župna crkva građena je od 1973. do 1976.

Katolička župa sv. Ivana Krstitelja u Ravskoj je prošle godine proslavila svoj zlatni jubilej – 50 godina postojanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od prvih graditelja ove crkve je danas prvi čovjek katoličke crkve u BiH, kardinal vrhbosanski Vinko Puljić, koji je 2013. godine svoju prvu župu posjetio na veoma originalan način (koji su mu spremili mještani), ni manje ni više nego u folciki kakvom je prije nekoliko decenija se vozio Ravskom.

Folcika je imala tablice sa godinama službovanja kardinala Puljića u Ravskoj, te njegovim inicijalima. Tablice od 2013. godine stoje u Sarajevu u kardinalovoj rezidenciji.

U proteklom ratu, u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu, kada su mnogi vjerski objekti porušeni jedina nesrušena katolička crkva u prijedorskoj regiji je upravo ova, u Ravskoj.

U narodu kruže priče da je bilo uzaludnih pokušaja, ali da je kamena crkva prkosila eksplozivu i zlim namjerama.

Međutim, zub vremena je svih ovih godina učionio svoje te crkva prokišnjava, nema kvalitetno riješeno grijanje, kao i rasvjetu.

Ove godine se pristupilo problemu, te je Gradsku uprava Prijedora prema podacima kojima raspolažemo donirala 3000 KM, a Središnji državni ured za Hrvate izvan RH donirao 65 000 kn.

Prije nekoliko godina sagrađen je spomen-zvonik ubijenom svećeniku vlč. Ivanu Grgiću koji je noću 7./8. 11. 1992. iz župne kuće odveden i kratko nakon ponoći ubijen na području središnjih rudišta rudnika željezne rude Ljubija. Imao je tek 30 godina.

Župom upravlja dijecezanski svećenik. Župi Ravska pripadaju ova naselja: Garevica, Gornja Ravska, Donja Ravska, Miska Glava (zaselak Delići), Ovanjska i Tisova.

Ravštani, oni rasuti po svijetu, ali i oni koji žive u rodnome kraju su sa oduševljenjem prihvatili inicijativu za rekonstrukciju crkve, te pozivaju i sve ljude dobre volje da se uključe u njihovu akciju.

ASHA prodaja vozila