Početna Prijedorski region PO OBROK U JAVNU KUHINJU SAMO NAJUGROŽENIJI

PO OBROK U JAVNU KUHINJU SAMO NAJUGROŽENIJI

Pravo na topli obrok u javnoj kuhinji  imaju isključivo korisnici socijalne pomoći, beskućnici  i osobe koje su po nekom drugom osnovu  u stanju socijalne  potrebe. Ova  odluka primjenjuje se  od maja mjeseca ove godine, po pravilniku, koji je na inicijativu gradonačelnika Prijedora, izradio Centar za socijalni rad .

Na ovaj način  uspostavljena  je bolja kordinacija između Centra za socijalni rad, Gradske uprave i registrovanih javnih kuhinja u Prijedoru.

U javnim kuhinjama kažu da se zahvaljujući tome obroci pripremaju samo za one kojima su stvarno potrebni. Ranije je, priznaju, bilo zloupotreba, koje je bilo teško spriječiti.

– Osobe koje zaslužuju obrok ranije nisu  dobijali tu količinu hrane  koju bi trebalo da dobiju, upravo zbog onih korisnika koji  su sami sebi mogli priuštiti pripremanje hrane. Imali smo osobe koje imaju penziju i po 400 maraka, a bili su naši korisnici. Sad više neće moći koristiti ovu kuhinju. Nadamo se da ćemo moći u još većem broju i  još kvalitetnije obroke da pripremamo, za one osobe koje stvarno ispunjavaju uslove – kaže Zijad Ćanić, predsjednik UG “Optimisti” .

Zahtjev za ostvarivanje prava na obrok u javnoj kuhinji   podnosi se u Centru za socijalni rad.

U Prijedoru postoje dvije javne kuhinje, koje djeluju u okviru udruženja građana “Optimisti” i “Hleb života”. U njima se hrani oko 180 Prijedorčana, koji imaju pravo na jedan obrok u toku dana.

kozarski.com