Početna Biznis Plin će dobiti i oni gradovi koji nemaju plinovod

Plin će dobiti i oni gradovi koji nemaju plinovod

Gazpromova investicija od 140 miliona maraka u Zvorniku donosi novu vrstu energije koja dosad nije bila prisutna u BiH, ali koja se uveliko koristi u svijetu.

 

Iako svi detalji postrojenja nisu poznati, jasno je da će se proizvoditi takozvani ukapljeni plin, za koju se koristi engleska skraćenica LNG.

Osnovna razlika između LNG-a i običnog prirodnog plina je što se LNG može transportovati bez plinovoda, brodovima i vozilima namijenjenim za tu svrhu, piše BiznisInfo.

Drugim riječima, Gazprom će u Zvorniku ruski plin prerađivati u energent koji potom može distribuisati bilo gdje u zemlji i regionu, nezavisno od plinovoda. LNG je pročišćeni plin koji je rashlađivanjem pretvoren u tekuće stanje, radi lakšeg prijevoza.

Naime, u procesu ukapljenja prirodni plin se na veoma niskim temperaturama pretava u tečno stanje, i oslobađa se pojedinih komponenti, a njegov volumen se drastično smanjuje na samo 1/600 volumena prirodnog plina. Smanjenje volumena čini ga mnogo ekonomičnijim za prevoz. Upravo ova tehnologija se koristi za transport američkog plina u Evropu brodovima.

Investicija u Zvorniku dio je šireg plana Gazproma koji je, naprimjer, 13. decembra potpisao sporazum s Iranom o razvoju LNG postrojenja. Osim toga, prije nekoliko dana je rečeno da će biti osnovana posebna firma unutar ruskog diva koja će se baviti samo izgradnjom LNG postrojenja.

No, u našem regionalnom kontektu ne može se ne primjetiti još jedna stvar. Postrojenje u Zvorniku gradit će se praktično paralelno sa LNG terminalima na sjeveru Hrvatske, na ostrvu Krk. Ovaj projekt koji je finansijski pomogla Evropska unija služit će za dopremanje američkog plina brodovima do Evrope.

Prvi plin iz ovog terminala očekuje se krajem 2019. ili prvim danima 2020. Ovaj projekt u Hrvatskoj smatra se važnim ne samo sa energetske, već i sa geopolitičke strane, jer će umanjiti ovisnost o ruskom plinu.

Doduše, u ovom postrojenju će se obavljati proces suprotan od onog koji će se dešavati u Zvorniku, odnosno tu će se ukapljeni plin koji bude stizao iz SAD ponovo pretvarati u obični plin.

No, postavlja se pitanje je li investicija u Zvorniku jedan od ruskih odgovora na ovo postrojenje, odnosno generalno na namjeru SAD da krenu u osvajanje evropskog tržišta plina.

BiznisInfo

Dental Studio Prijedor