Početna Region Plenković u trci za Junkerovog nasljednika

Plenković u trci za Junkerovog nasljednika

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ko će biti naslijednik Žan-Kloda Junkera na čelu Evropske komisije, pita se “Dojče vele” (DW), i ocijenjuje da najveće šanse ima Frans Timermans.

DW piše da su se evropski lideri navodno dogovorili da to ne bude njemački konzervativac Manfred Veber, koji je slovio za favorita, a najveće šanse ima dosadašnji prvi potpredsjednik vlade EU Frans Timermans, ali pominju se i kandidati sa Balkana.

Podsjeća se da je Veber bio nosilac liste evropske Narodne partije na izborima za Evropski parlament, ali, iako je ta opcija osvojila najviše glasova, neće postati naredni šef Evropske komisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DW prenosi da izvori više uglednih svjetskih listova tvrde da su se o tome dogovorili njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Emanuel Makron i drugi evropski lideri koji su učestvovali na danas završenom dvodnevnom samitu G20 u Osaki.

Prema saznanjima njemačkog lista “Velt”, Merkelova se saglasila s tim i tako utrla put kompromisu s Makronom.

Prethodno su lideri dvije najmoćnije države EU bili u klinču oko podjele najviših funkcija. Konačna odluka bi trebalo da bude donijeta u nedjelju ili ponedjeljak na posebnom samitu u Briselu.

“Velt” prenosi da šanse ima holandski socijaldemokrata Frans Timermans koji je predvodio listu ove političke opcije na evropskim izborima. Ista saznanja ima i “Fajnenšel tajms”, koji piše da je španski premijer Pedro Sančes, neformalni lider evropskih socijalista, prenio saradnicima da je Timermans “favorit” da vodi vladu Evropske unije.

Prema tom listu, kompromis Berlina i Pariza sastoji se u tome da Veber postane predsjednik Evropskog parlamenta, a da neki Francuz preuzme mjesto šefa Evropske centralne banke. Navodi se da “Velt” i FT u krugu ozbiljnih kandidata za šefa Evropske komisije ističu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića koji je karijeru gradio u Briselu.

“Velt” još pominje Francuza Mišela Barnijea, koji je u ime EU vodio pregovore o Bregzitu, i vršiteljku dužnosti predsjednice Međunarodne banke za obnovu i razvoj, Bugarku Kristalinu Georgievu.

FT, međutim, osim Plenkovića, pominje i rumunskog predsjednika Klausa Johanisa.

DW navodi da, ako je Veber kao favorit Angele Merkel i “pobjednik“ izbora van igre, onda to vjerovatno znači da je za najvažnije mjesto u EU otpala i Makronova favoritkinja Margret Vestager. Podsjeća se da je tu dansku liberalku američki predsjednik Donald Tramp nedavno označio za ženu koja “mrzi SAD”.

Ocijenjuje se da će, ako u Junkerovu fotelju zaista sjedne bilo ko drugi osim Vebera, to biti brza smrt za sistem sa “nosiocima lista“, pošto su izbori održani u maju bili tek drugi na kojima su partijske “familije” imale “vodeće kandidate“ sa idejom da jedan od njih – onaj čija “familija” pobjedi i može da oformi koaliciju – postane šef Evropske komisije. Navodi se da je ta ideja hvaljena kao demokratizacija EU, jer građani biraju novog šefa.

Međutim, državni lideri nikada na to zvanično nisu pristali – definitivna odluka je i dalje u njihovim rukama, zaključuje DW.

ASHA prodaja vozila