Početna Region Plenković rekao Vučiću da riješi pitanje iz udžbenika koji negiraju hrvatski i...

Plenković rekao Vučiću da riješi pitanje iz udžbenika koji negiraju hrvatski i bosanski jezik

Hrvatski premijer Andrej Plenković boravi u Brdu kod Kranja gdje se održava summit EU – Zapadni Balkan.

Hrvatska se zalaže za ulazak zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

“Imao sam niz kratki neformalnih sastanaka s brojnim kolegama, mislim da su zadnja dva dana bila jako dobra”, dodao je.

Rekao je da je razgovarao sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

“Rekao sam mu da riješi ovo pitanje koje se tiče udžbenika u kojima se praktički negira postojanje hrvatskog i bosanskoga jezika, rekao je da će vidjeti što može učiniti. Druga tema je pitanje nestalih. Ta tema je jako važna, očekujemo podatke iz Beograda”, kazao je hrvatski premijer.

U udžbeniku gramatike srpskog jezika za osme razrede osnovnih škola u srbiji “S reči na dela”, stoji da Hrvati, Bošnjaci i Srbi govore srpskim jezikom koji nazivaju, hrvatski, bosanski i bošnjački i crnogorski jezik.

Nije htio komentirati današnje izjave predsjednika Zorana Milanovića koji je ponovio da smatra da su covid-potvrde nepotrebne.

Novinare je zanimalo i je li porazgovarao s Emmanuelom Macronom o tome da ispada da Hrvatskoj sada treba dopuštenje SAD-a za kupovinu francuskih borbenih aviona Rafale. Istaknuo je da nema nikakvih problema i da će se ugovor finalizirati.

“Ne mora se niko sekirati. Ugovor će se potpisati, avioni će doći. A ako i trebaju nekakve suglasnosti, a ja nisam baš siguran da trebaju, i one će se pribaviti”, kazao je Plenković.