Početna Prijedorski region Plastenici za materijalno ugrožene i mlade osobe

Plastenici za materijalno ugrožene i mlade osobe

U saradnji sa nevladinom razvojnom organizacijom „Muslim Aid Association“ , Grad Prijedor je, na osnovu Sporazuma, učestvovao u implementaciji projekta „Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih osoba i mladih osoba kroz proizvodnju povrća u plastenicima“  na području grada Prijedora.

Kroz ovaj projekat obezbjeđeno je sufinansiranje nabavke plastenika površine 100 m2 sa sistemom za navodnjavanje, malč folijom i sadnim materijalom. Na Javni poziv po ovom projektu prijavilo se 53 korisnika, od kojih 20 ispunjava propisane uslove. Finansijsko učešće Muslim Aid-a i Grada Prijedora je 80 %,  dok su 20 %  sredstava uložili krajnji korisnici. Ukupna vrijednost projekta iznosi 57.520,00 KM.

U proteklom periodu su potpisani ugovori o sufinansiranju između organizacije Muslim Aid, Grada Prijedora i krajnjih korisnika koji su ostvarili pravo na dodjelu plastenika, nakon čega je planirana edukacija kandidata o osnovnim znanjima i vještinama iz plasteničke proizvodnje, te postavljanje plastenika na predviđene parcele.

Osnovni cilj projekta je da se korisnicima osiguraju inputi za poljoprivrednu proizvodnju, te da steknu nova znanja i vještine kako bi krenuli u pravcu ekonomskog osnaživanja. Na osnovu dosadašnjeg iskustva, u gradu Prijedoru postoji velika zainteresovanost za ovaj način podrške, te su i ovaj put Gradska uprava  i Odjeljenje za poljoprivredu i ruralni razvoj rado podržali ovaj projekat.