Početna BiH Planirate ljetovati u Neumu? Ovo su cijene

Planirate ljetovati u Neumu? Ovo su cijene

Turistička sezona u Neumu, jedinom gradu Bih na moru uveliko traje. Turisti su većinom građani Bosne i Hercegovine i dijasporci.

Konobar hotela “Sunce”, jednog od najisaknutijih hotela u Neumu, kaže za N1, ipak da se po broju gostiju osjeti da i nema toliko gostiju kao što je bilo prije pandemije Covid 19.

“Nekada u Neumu bude i po 30.000 ljudi, vjerovali ili ne. Neum ne može toliko primiti ljudi, jer nema tog smještajnog kapaciteta, ali dođe narod i preko dana samo da se okupa”, govori on koji radi u Neumu od osamdesetih godina.

Cijene pristupačne

Ono sto je primjetno itekako, Neum je čist grad. Iako su plaže krcate, teško se može vidjeti papirić na njima ili na ulici. Kanti za smeće ima na svakom ćosku, a more je za ovaj dio sezone čisto i toplo.

U hotelima, zavisnosti od “star ratinga”, cijene za dvije osobe, na primjer sa uključenim doručkom, kreću se od 100 do 250 KM. Sobe i apartmani su jefitniji. Pa tako, cijene po osobi za noć idu od 40 KM pa na gore.

Kafu, tik uz plažu, možete popiti za 2,50 KM, kiselu za istu cijenu, sokove za 3 KM, a pice se kreću između 7 i 15 KM. Kugla sladoleda košta 1 KM. Svježi morski specijaliteti mogu se pojesti gotovo u svakom restoranu. Za lignje ćete izdvojiti 20 KM, salatu od hobotnice ćete platiti 25 KM, srdele 12 KM, a za oradu ili lubin 35 KM.

Do Neuma danas, između ostalog možete, bez prelaska granice preko krivudave Svitave, magistralnom cestom Stolac – Neum, ali i preko graničnih prelaza Republike Hrvatske. Za tranzit kroz Hrvatsku do Neuma, nije vam potreban PCR test ili potvrda o vakcinisanju.

Vezano za cestu Neum – Stolac, istaknimo, procjenjuje se da će se po okončanju gradnje od Stoca do Neuma putovati nešto više od 20 minuta.

Kompletna cesta u prvoj polovini 2022.

Radovi na izgradnji magistralne ceste Stolac – Neum izvode se u skladu s planiranom dinamikom, a kompletna dionica dužine 36 kilometara podijeljena je na sedam lotova. Nedavno su okončani radovi na dionici Stari Neum – Broćanac (dugačka 12 kilometara), a trenutno se radi na dionici Broćanac – Prapratnica, uključujući i radove na raskrsnicama Babin Do i Oskrušnica.

Za cjelokupan projekat izgradnje ceste Neum – Stolac utrošće se oko 72.000.000 KM. Očekivani završetak radova na kompletnoj cesti je prva polovina 2022. godine.

Buka