Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić izjavila je danas da je planirano uvođenje školskog policajca od početka nove školske godine, kako bi se podigao nivo bezbjednosti u školama.
Stojičićeva je navela da je to dio mjera za jačanje bezbjednosti i sprečavanje nasilja u školama, koje je početkom juna usvojila Vlada Republike Srpske.

Ona je napomenula da će resorno ministarstvo u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srpske održati predavanja za policijske službenike, kako bi oni bili upoznati o funkcionisanju i načinu rada škola.

“Nije nam cilj da policajci budu pretjerano vidljivi, ali je potrebno njihovo prisustvo, kako bi nastavnici mogli biti posvećeni nastavi i djeci”, rekla je Stojičićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je istakla i da je programom mjera predviđeno da svaka škola donese akt u vezi sa korištenjem mobilnih telefona.

“Nismo protiv nošenja mobilnog telefona, jer je njegova uloga važna u komunikaciji djece i roditelja, ali nam je cilj da spriječimo da se djeca susreću sa negativnim sadržajima i da im odvlači pažnju od nastave i druženja”, rekla je Stojičićeva.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Željko Budimir smatra da su tragična dešavanja u Osnovnoj školi “Vladimir Ribnikar” u Beogradu zvono za uzbunu za kompletan sistem obrazovanja u 21. vijeku, a koje pokazuje da sa novim tehnologijama dolaze i novi sadržaji i negativni uticaji.

“Zabranama se ne možemo izboriti sa tim. Edukacija jeste važna, a resorno ministarstvo će ponuditi i tehničko rješenje za kontrolu, koje mora da bude rezultat široke analize koja će obuhvatiti pedagogiju, psihologiju i sve drugo što se tiče obrazovnog sistema”, rekao je Budimir.

Srna