Početna Lifestyle Planinski zrak poboljšava krvnu sliku, jača imunitet

Planinski zrak poboljšava krvnu sliku, jača imunitet

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boravak u planini vas na prvu asocira na čist zrak, na brojne sportske aktivnosti, što je svakako opuštajuće i doprinosi zdravlju.

Vjerovatno ste čuli za aeroterapiju, što u prijevodu znači liječenje zrakom, jer kvalitetan, svjež zrak je nužan za dobro zdravlje.

Po mogućnosti svako svako od nas bi se trebao izlagati čistom zraku barem 30 minuta dnevno. To potiče cirkulaciju krvi i čišćenje organizma. Zato iskoristite odlazak na planinu kako biste potakli metabolizam i poboljšali zdravlje i vitalnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izlazak na čist zrak se posebno predlaže kod reumatizma, bolesti nervnog sistema, respiratornih problema, kožnih bolesti.

U Velikoj Britaniji je svojevremeno provedeno naučno istraživanje o utjecaju šetnje na ljudsko zdravlje. Rezultati su pokazali kako šetnja ljude čini sretnijim i zdravijima, a neaktovnost i nedovoljno kretanje, rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Fizička neaktivnost povećava rizik od srčanih i malignih bolesti, moždanog udara, visokog pritiska, dijabetesa, a to su vodeći uzroci smrtnosti odraslih ljudi u razvijenim zemljama.

Rekreativno penjanje jača mišiće. Razvijaju se vaši leđni, trbušni i nožni mišići, a također se razgibavaju i prsti, ramena, ruke. Takva tjelesna aktivnost povećava izdržljivost i jača organizam. Iskustva pokazuju da penjanje pomaže u suočavanju s depresijom, razvijanju pozitivnih socijalnih vještina i obogaćuje cjelokupni društveni život.

Planine poboljšavaju vašu krvnu sliku. Planinski zrak povoljno utječe na imunitet, a u gorju su ljekovit čak i vjetar. Ako na planinu odlazite kako bi poboljšali krvnu sliku, što je jedna od dokazanih koristi boravka na višim nadmorskim visinama, trebate znati da se takav učinak može očekivati tek nakon 14 dana zimovanja.

Nakon ovog razdoblja, osim što se povećava hemoglobin, u krvi raste i broj eritrocita, što povoljno utječe na zdravlje, jer se poboljšava prijenos kisika u krvi.

ASHA prodaja vozila