Početna Prijedorski region Pjesma se orila Hrustovačkom pećinom

Pjesma se orila Hrustovačkom pećinom

Mješoviti hor “Harmonija” iz Sanskog Mosta održao je juče koncert u Hrustovačkoj pećini, koja se nalazi nekoliko kilometara od centra istoimenog sela, a istaknuto je kako se na ovaj način željelo još jednom ukazati na potencijale i ljepote ove jedinstvenog prirodnog fenomena, koji se nalazi pod zaštitom države Bosne i Hercegovine.

Prema riječima voditeljice pomenutog sanskog hora Alme Karabeg, uvijek ih iznova iznenadi savršena akustičnost pećinske unutrašnjosti, koja kao da je stvorena za ovakve događaje.

“Ovo je uistinu jedinstven doživljaj, pjevati u ovakvom prostoru uz svjetlost svijeća i baklji zaista je neobično i nesvakidašnje. Ovo nije naš prvi koncert u pećini, a želja nam je da skrenemo pažnju na ovo prirodno bogatstvo i potrebu da se pećina sačuva”, istakla je Karabegova.

Hrustovačka pećina je udaljena dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta, veoma je prostrana i krase je jedinstveni pećinski ukrasi hiljadama godina vajani rukom prirode.

“Da se ovakva pećina nalazi bilo gdje u svijetu, bila bi prvorazredna turistička atrakcija. Ovako, ona je na širem prostoru relativno nepoznata i posjećuju je tek slučajni turisti i namjernici. Oko pećine bi se mogla graditi uspješna turistička priča da je malo više interesa nadležnih institucija”, smatra ekolog Amir Talić.

Inače, pećina je dugačka oko osam stotina metara i izuzetno bogata pećinskom ornamentikom, a u njenoj unutrašnjosti se nalazi i više malih jezera.

Predstavlja vrijedan arheološki lokalitet, s obzirom na to da su prilikom iskopavanja koja su obavljena dvadesetih godina prošlog vijeka pronađeni kulturni slojevi iz više istorijskih razdoblja, te brojni praistorijski artefakti koji se danas čuvaju u Zemaljskom muzeju u Sarajevu. Zbog nezaštićenosti, ovaj lokalitet je često ugrožen od strane neodgovornih pojedinaca te arheologa amatera.

Nezavisne