Početna BiH Piramide u Visokom obiđu desetine hiljada posjetilaca godišnje

Piramide u Visokom obiđu desetine hiljada posjetilaca godišnje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U aprilu 2005. godine, otkrivene su – navodno – piramide u Visokom, takozvane “bosanske”. Ovo otkriće istraživača Semira Osmanagića podijelilo je i svjetsku naučnu zajednicu. Ipak, godinama se radilo i radi se na istraživanju pet piramida, piramide Sunca, Mjeseca, Zmaja, Zemlje i Ljubavi. Prema riječima – ovoj tvrdnji naklonjenih istraživača – bosanska piramida Sunca u Visokom je najviša i najstarija na svijetu. Na početku sumnja, a danas čudo u Visokom.

Sve je počelo 2005. godine sa nekoliko entuzijasta, skeptika, no ipak s vjerovanjem u postojanost piramida. Danas, 14 godina kasnije, desetine hiljada posjetilaca godišnje. Dolaze sa svih strana, a najviše iz zemalja Skandinavije, Mađarske i Slovačke. Arheolozi i geolozi oduševljeni su bosanskom dolinom piramida u Visokom.

– Došao sam ovdje prije devet godina kao student geologije, nikad nisam otišao. Kad sam došao ovdje nije bilo ničega osim dvije klupe, pogledajte sada, ogroman kompleks, hiljade ljudi. Sve to je dokaz da ovdje ipak nešto postoji – ispričao je Ričard, geolog iz Engleske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A šta zapravo postoji, sami provjeravamo. Sve počinje ulazom u podzemni labirint iz, kako kažu, prahistorije. Pratnja vodiča je obavezna. Tunel je prilično nizak, uzak, ali i dobro osvjetljen. Tek smo na 20 metara udaljenosti i upoznajemo se sa unutrašnjosti tunela. Cilj je pronaći put do piramide Sunca. Sad smo već dosta dublje u tunelu.

– Nalazimo se par stotina metara u podzemne tunele i šećemo se hiljadama godina starim hodnicima, koji su kada smo ih pronašli, bili zatrpani šljunkovitim materijalom, međutim kad smo počeli sa lijeve i sa desne strane smo pronašli desetine bočnih prolaza i tunela, pa smo shvatili da nije riječ o samo jednom tunelu, nego kompleksu prolaza, prostorija, soba, tako da smo odlučili da čistomo one tunele koji će nas odvesti u smjeru jugoistoka – pojasnio je Ajdin Ahmetspahić, vodič.

To je put do bosanske piramide Sunca. Ali tunel je još dosta dug. Kamen, zemlja i šljunak čiste se ručno, odvoze kolicima, a dosad je očišćeno oko 2 kilometra tunela. Još toliko je ostalo do samog ulaska u drevnu piramidu.

– Mi kada uđemo u bosansku piramidu Sunca, bićemo prvi koji nakon hiljade i hiljade godina ulaze tu i vidjećemo šta se to originalno nalazi u jednoj takvoj prastaroj strukturi kao što je piramida sunca – kazao je Ajdin za N1.

Svjetske piramide, poput onih u Egiptu, poznate su kao grobnice, a ova u BiH to sigurno nije. Ona krije dokaze, spise o starim civiliazacijama koje su ovdje živjele. Sada kad smo skoro kilometar u tunelu, pitamo – je li opasno kretati se unutra?

– Naravno da ne, tuneli su jedna od najsigurnijih lokacija na svijetu zaista, mi stavljamo i drvene podgrade, da bismo se osjećali sigurnije, međutim tuneli su stari hiljadama godina, a i dalje čvrsto stoje bez osipanja, rušenja – odgovorio je ovaj vodič.

(Srpskainfo)

ASHA prodaja vozila