Početna Turizam Piramide iz godine u godinu sve popularnije: Udarni dio sezone, turisti stižu...

Piramide iz godine u godinu sve popularnije: Udarni dio sezone, turisti stižu iz svih dijelova svijeta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je prije 13 godina saopćio da se u srcu BiH, u Visokom, nalazi najveća piramida na svijetu, Bosanska piramida Sunca, istraživač Semir Osmanagić je izazvao nevjericu, a nekoliko desetina hiljada posjetilaca te 2006. godine je stiglo da se uvjeri u čudo u Visokom.

 w873 - Piramide iz godine u godinu sve popularnije: Udarni dio sezone, turisti stižu iz svih dijelova svijeta

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Piramida prekrivena ogromnim betonskim blokovima 

Zvuk alata

Međutim, 13 godina kasnije Bosanska piramida Sunca je redovna destinacija gostiju iz cijelog svijeta, ali i volonterski centar. Danas je to uređen kompleks, a na samom ulazu su vodiči Fondacije, Namik, Amar, Tarik i Almin, koji u kratkim crtama pojašnjavaju historijat otkrića, te posjetioce upućuju prema betonskim blokovima piramide.

– Ovo je udarni dio sezone kada imamo najveći broj posjetilaca. Tu je naša dijaspora, ali i ljudi iz cijelog svijeta. Ono što je najbitnije jeste da su zadovoljni te nam se vraćaju iz godine u godinu – otkriva Namik Mejdija.

A na betonskim blokovima i sondama gužva. S jedne strane prezentacije na brojnim svjetskim jezicima, a s druge nekoliko desetina volontera. U pitanju su članovi Humanističke akademije HUESA, koji su redovni gosti Visokog već nekoliko godina. Prolazeći sjevernom stranom piramide, do nas dopire zvuk alata s istočnog dijela, a upravo na prijelazu sa sjeverne na istočnu stranu, na bridu, angažirani su volonteri „Ekspedicije na bosanske piramide s volontiranjem“.

Uređuju sonde

– Trenutno imamo volontere iz Njemačke, Španije, Švedske, Engleske, Francuske, ali i SAD, Kanade i Meksika. Radimo na bridu piramide, gdje čistimo i uređujemo postojeće sonde – kazuje koordinatorica Fondacije Mari Sofi Gristi (Marie-Sophie).

873x400 - Piramide iz godine u godinu sve popularnije: Udarni dio sezone, turisti stižu iz svih dijelova svijeta

Gristi: Mnogo volontera

Predivno iskustvo

 – Za BiH sam znao po ratnim dešavanjima i Olimpijadi u Sarajevu, a nakon što sam čuo za otkriće piramida, ostao sam zapanjen, kao i cijeli svijet, te odlučio doći. Ovo je zaista predivno iskustvo, definitivno i naredne godine dolazim ovamo, a planiram povesti i svoje prijatelje, te ostati duže od 15 dana – ističe Tom Sobut, koji je u Visoko stigao iz Toronta.

Vidljiv napredak

– Ovdje sam već tri godine zaredom, a tu je i moj sinčić Juri (Yuri), koji je imao svega šest mjeseci kad sam ga prvi put ovdje dovela. Vidljiv je napredak iz godine u godinu, osoblje je sjajno, vodiči vrlo kvalitetni i čast nam je da možemo i na ovaj način biti dio ovog historijskog projekta – ističe Žolanda de Rueda (Yolanda), članica Akademije HUESA iz Španije.

Avaz

cera - Piramide iz godine u godinu sve popularnije: Udarni dio sezone, turisti stižu iz svih dijelova svijeta