Početna Biznis Piloti Croatia Airlinesa ljuti: Regionalna konkurencija nas prestiže

Piloti Croatia Airlinesa ljuti: Regionalna konkurencija nas prestiže

Hrvatski sindikat saobraćajnih pilota (HSPP) uputio je otvoreno pismo predsjedniku Hrvatske povodom loše situacije u nacionalnoj avio-kompaniji.

Sindikat koji čini 92% pilota kompanije Croatia Airlines želi opstanak tog avio-prevoznika na profitabilnim osnovama, navode iz HSPP-a u pismu koje prenosi portal b92 i dodaju:

“Potezi vlasti pokazuju da ih uopšte nije briga za kompaniju koja je osnov povezanosti Hrvatske i svijeta, i motor razvoja turizma i ostalih grana privrede. Posljednjih godina iz kompanije je otišla trećina pilota i mehaničara, desetine onih koji su u kompaniji javljaju se na konkurse i otići će ubrzo. Neće imati ko da leti i održava avione”.

Sindikati se žale i na aktuelnog direktora avio-kompanije, ali i ukazuju na konkurenciju koja ih je “prešišala”:

“Ovakvim ponašanjem Vlada samo pogoduje glavnim konkurentima Croatia Airlinesa, a vrlo slabu kompaniju ostavlja bez ikakve šanse. Istovremeno, slovenačka Adria je ozbiljno povećala broj linija i frekvencija iz Ljubljane za čak 20% u 2018. Adria rapidno preuzima zajedničko tržište, na ljeto otvara čak 7 novih linija, dvije i u Hrvatskoj. Air Serbia je 2014. godine ne samo prestigla Croatia Airlines po broju putnika, robe, linija, letova i flote, nego postala lider u regionu, a od Beograda napravila čvorište koje ima dvostruko više linija za presedanje od hrvatske kompanije. Air Serbia će ovog ljeta imati više od 30 letova na 4 linije u Hrvatskoj”.

Sindikat podsjeća i da francuski gigant Vinci preuzima beogradski aerodrom:

“Biće to ogroman udarac na hrvatski avio-saobraćaj. Istovremeno ove godine počinje da stiže 10 potpuno novih airbuseva u Air Serbia, najavljeno je otvaranje linije za Toronto uz već postojeću liniju za New York na kojoj već dvije godine leti nacionalni avioprevoznik Srbije”, navode između ostalog u pismu Sindikati.

BiznisInfo

Dental Studio Prijedor