Početna Vijesti PIJU I SKIDAJU SE NA RADNOM MJESTU Zbog čega su sve kažnjavani...

PIJU I SKIDAJU SE NA RADNOM MJESTU Zbog čega su sve kažnjavani sudije, tužioci i njihovi saradnici

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pijanstvo na radnom mjestu, slanje neprimjerenih mejlova, skidanje odjeće u kancelarijama, kao i odlazak u kafane koje su predmet sporova – samo su neki od nesvakidašnjih razloga zbog kojih su sudije, tužioci i njihovi saradnici kažnjavani.

Centra za istraživačko novinarstvu (CIN) napravio je bazu podataka o 138 disciplinskih odluka kojima su od 2010. do polovine 2019. godine kažnjene sudije, tužioci i stručni saradnici koji su prekršili Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu i etičke kodekse.

Dugogodišnji nerad

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je Tatjana Arapović, sudija Opštinskoj suda u Sarajevu, 2016. godine kažnjena smenjenjem plate zbog “Kašnjenje u izradi odluka u 110 predmeta radnog spora.

Slično njoj, ažuran nije bio ni E.M. tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo. Njemu je 2013. smanjena plata „tokom sedam godina nije poduzeo nijednu radnju u rješavanju 27 krivičnih predmeta“.

Sudija u Osnovnom sudu u Novom Gradu Ljiljana Čulić prošle godine kažnjena je zbog „prikazivanja oko 200 nezavršenih predmeta okončanima“, piše u CIN-ovoj bazi.

Sudija Opštinskog suda u Kaknju, Perica Krišto 2015. kažnjen je premještanjem na mjesto sudije, a kao razlog je navedeno „korištenje pozicije predsjednika Suda za zapošljavanje pripravnika bez konkursa, neprimjereno ponašanje prema sudskim pripravnicima, izdavanje potvrde sa netačnim podacima“.

Sudija Opštinskog suda u Kiseljaku je dobila javnu opomenu jer kao predsjednica Suda nije rasporedila u rad 825 predmeta.

Sudija Osnovnog suda u Prijedoru Drena Marin kažnjena je smanjenem plate zbog „postavljanje sestre Sande Zubanović za advokata po službenoj dužnosti u osam predmeta“.

Smanjenjem plate kažnjen je i sudija Osnovnog suda Trebinje Božo Vukajlović. Kako navode razlog je „nepravovremeno postupanje po predmetima, onemogućavanje strankama da učestvuju u postupku, nedonošenje rješenja“,

Alkoholisanje i fitnes

Osim uobičajenih grešaka koje domaće sudije i tužioci prave, CIN je pronašao nekoliko nesvakidašnjih primjera.

Tako je saradnik Opštinskog suda u Zvidovićima, Dragan Jokić zaradio javnu opomenu i smanjene plate jer je ležao pijan u kancelariji, te napustio radno mjesto uprkos zakazanom ročištu i odbio da se vrati i na poziv predsjednika Suda.

Tužilac Tužilaštva BiH, Dubravko Čampara, kažnjen je smanjenjem plate zbog davanja neprimerenih komentara.

Sudiji Vrhovnog suda Federacije BiH, Enisi Bilajac, 2014. smanjena je plata jer je „naga vježbala na kancelarijskom stolu pored prozora“.

Javnu opomenu zaradio je i sudija Opštinskog suda u Velikoj Kladuši, za kojeg su navedeni samo inicijali – H.B. Ona je kao svjedokinja u predmetu rekla drugoj svjedokinji tokom ročišta da laže i da je psihički bolesnik.

Sudija Opštinskog suda u Sarajevu, Sanela Džidić zaradila je javu opomenu ove godine jer je izlazila u kafić koji je bio predmet spora na kojem je u tom trenutku radila, a koji se vodio između vlasnika i opštine.

Dobijaju uglavnom opomene

Analiza koju su uradili novinari CIN-a pokazuje da su tokom posljednjih devet i po godina sudije, tužioci i stručni saradnici najviše kažnjavani blagim kaznama. Polovina kazni su opomene i javne opomene, dok je sedam sudija i tužilaca razriješeno.

(Avaz)

ASHA prodaja vozila