Početna Kolumne Pijanci i sudije

Pijanci i sudije

Kazna mora da boli, poručuju iz Agencije za bezbjednost saobraćaja aludirajući na neprimjerene sankcije sudija prema onima za koje je dokazano da su pijani sjeli za volan, izazvali saobraćajanu nesreću sa smrtnim posljedicama.

I zaista, šta može da bude olakšavajuća okolnost prilikom određivanja kazne u takvim slučajevima? Ako pitate sudije, oni se pozivaju na svoju nezavisnost u radu i poručuju da se ono što su imali da kažu nalazi u njihovim presudama.

Po zvaničnim podacima iz samih sudova, sudije izriču minimalne propisane kazne za počinjena krivična djela u oblasti bezbjednosti javnog saobraćaja. Zakon propisuje maksimalnu kaznu zatvora do 12 godina za onog ko usmrti drugoga u saobraćajnoj nesreći, te oduzimanje vozačke dozvole do osam godina. Praksa je pokazala da je najviša izrečena 4,5 godine zatvora, te da se najčešće izriču uslovne i novčane kazne.

Sami advokati smatraju da se kod pijanstva za volanom i kod izuzetno drske i brze vožnje moraju izricati „teže“ kazne, a uslovne samo za krivična djela u saobraćaju iz nehata.

Na kraju, suština ovih kazni, kao i za sva druga krivična djela, treba da bude i poruka za ostale, odnosno prevencija za moguće tragedije.

Da li su sudije zaboravile svoju ulogu?

(Blic)

Dental Studio Prijedor