Početna Prijedorski region Peticija o diplomama u javnom sektoru potpisivana i u Prijedoru, sutra nastavak

Peticija o diplomama u javnom sektoru potpisivana i u Prijedoru, sutra nastavak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Jelena Trivić izjavila je danas da je potpisivanje peticije kojom se zahtijeva objavljivanje diploma zaposlenih u javnom sektoru pokrenuto u Banjaluci, Prijedoru, Srpcu i Kotor Varoši.

“Mislimo da će to biti dovoljno za 3.000 potpisa, jer je veliki odziv građana, veliki je broj poruka, jer ova tema boli ljude. Mislim da nismo ni svjesni, jer svako od nas u svom okruženju zna za neki slučaj i to ga tišti i zato smo ovo i pokrenuli”, rekla je Trivićeva novinarima u Prijedoru, gdje je danas na Trgu majora Zorana Karlice organizovano potpisivanje peticije.

Ona je podsjetila da je cilj izmjena i dopuna Zakona o registru zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava Republike Srpske koji je objavljen 2017. godine, a nikad nije sproveden u smislu sačinjavanja tog registra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mi mijenjamo taj zakon u smislu da kod stavke stručna sprema za svakog zaposlenog tražimo podatke iz diplome koji se odnose na ustanovu, mjesto i datum sticanja diplome. To piše u diplomi svakog zaposlenog. Prilikom zapošljavanja, predaje se diploma u arhivu i idemo sa još jednim članom zakona koji kaže da je nadležni organ zadužen za vođenje registra zaposlenih dužan da vrši preispitivanje, odosno da vrši kontrolu dostavljenih podataka i validnost tih podataka i da o tome izvještava Narodnu skupštinu”, navela je ona.

Prema njenim riječima, osnovni cilj je da se otkriju sumnjive diplome jer ako je sektor javan, diplome ne smiju biti tajne.

Maja Kunić iz Foruma žena PDP-a Prijedor rekla je da je ovo akcija koja ne mora da se veže za određenu partiju i da je ovo za dobrobit svih građana.

“Kao prosvjetni radnik, znam koliko se truda i znanja ulaže u diplome i smatram da se to treba vrednovati”, dodala je Kunićeva.

Nastavak peticije najavljen je za sutra (petak) od 10 do 13 sati na Trgu majora Zorana Karlice.

(Srna)

ASHA prodaja vozila