Iz BiH je pet turističkih destinacija svrstano među 100 najboljih u svijetu koje rade na održivom razvoju turizma, u okviru projekta “EU za oporavak biznisa” (U4Business Recovery).

Riječ je o Trebinju, Konjicu, Zaštićenom području Tišina u opštini Šamac u kategoriji upravljanje destinacijom, zatim u kategoriji priroda i okruženje Spomenik prirode Skakavac u Sarajevu, a u kategoriji napredna zajednica Bosanska Krupa.

Među 100 najboljih ove destinacije iz BiH izabrane su na vodećem svjetskom događaju “Zelene destinacije – top 100 priča”, koji je protekle sedmice održan u Talinu.

Ove godine bilo je ukupno 165 prijava koje su ocjenjivali stručnjaci, partneri i koordinatori iz tima “Zelenih destinacija”. Projekat “EU za oporavak biznisa” sufinansiraju EU i Vlada Njemačke.

Partneri ovog projekta su stručnjaci iz kompanije “Zelena vizija ekoturs”, koji organizuju i promovišu uspješne destinacije u zemljama zapadnog Balkana, a imali su zadatak da rade na pripremi destinacija iz BiH za proces zelene sertifikacije, saopšteno je iz agencije “Boram”.

Deveto izdanje događaja u Talinu stvorilo je, kako se navodi, inspirativnu kolekciju priča dobre prakse održivih destinacija širom svijeta.

Na konferenciji dodjele naglašeno je da će ova dobra praksa biti podijeljena sa menadžerima, tur-operaterima i posjetiocima širom svijeta kako bi olakšali razmjenu znanja u turističkom sektoru.

Organizacije za upravljanje destinacijama koje su svrstane među 100 najboljih u svijetu mogu biti primjer drugima na koji način su našli rješenja za izazove i probleme održivog turizma, piše u saopštenju.