Početna BiH Pet srednjoškolaca iz BiH kreiralo aplikaciju za depresiju i mentalne bolesti

Pet srednjoškolaca iz BiH kreiralo aplikaciju za depresiju i mentalne bolesti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da u BiH ima još pozitivnih inicijativa i priča dokazuje i ona o Kenanu Suljiću iz Srebrenika, mladiću koji je sa svojim timom kreirao aplikaciju koja će pomoći svima koji imaju depresiju ili neki oblik mentalnog oboljenja.

Cijela priča počinje u momentu kada je Suljić vidio podatke Zavoda za zdravstvo TK u kojima je navedeno da se broj mentalno oboljelih u Tuzlanskom kantonu povećao za približno 1.500 ljudi. Broj ga je zabrinuo, ali i natjerao na razmišljanje. Šta se dešava s onima koji ne znaju doći, šta s onima koji oklijevaju, ne smiju ili ne žele priznati da imaju problem?

Bilo je to prije godinu, a Suljić i njegov mali tim su kroz posljednjih 365 dana udahnuli život aplikaciji za koju su dobili mnoštvo pohvala iz cijelog regiona. Tvorci aplikacije “D-App” osim Suljića su i Amina Madžak iz Konjica, Muamer Galešić iz Bugojna, Sejo Ivković iz Jablanice i Semira Jablić iz Konjica. Podršku su im pružili i centri za mentalno zdravlje Srebrenik i Tuzla, koji su im u cijeloj borbi bili nepresušan izvor motivacije i snage za dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije izostala ni podrška građana koji su raširenih ruku dočekali ideju mladog ambicioznog tima. Aplikacija je u veoma kratkom periodu prikupila više od 1.000 lajkova na zvaničnoj Facebook stranici, a na Googleovom App storeu skinuta je više od 200 puta.

“Divan je osjećaj dobiti ovoliku podršku i medijski prostor, a da pri tome ne trebamo mi biti oni koji će to morati forsirati i utjecati na te pozive i podršku. Zaista sam se uvjerio da je sve moguće u našoj državi, samo je stvar toga koliko smo rada i truda spremni uložiti, jer će uvijek biti onih koji će naš uspjeh prepoznati i nagraditi”, kaže Suljić.

https://www.instagram.com/depresijapp/?utm_source=ig_embed

Šta je zapravo D-App?

Ova aplikacija je prototip, tj. najnoviji patent kada je riječ o zdravstvenim aplikacijama. Na ovaj način se oboljela osoba može direktno povezati sa stručnom osobom koja joj može pomoći u vezi s problemima i poteškoćama kroz koje prolazi.

“Rad ove aplikacije svakodnevno će nadzirati stručne osobe iz domova zdravlja s kojima smo potpisali ugovore. Svi oni koji budu koristili aplikaciju moći će je koristiti u četiri formata: animacioni, informacioni, edukacioni i kontakt sa stručnjakom – što je glavni dio aplikacije”, kaže Suljić dodajući kako je aplikacija potpuno besplatna, ali kako je za sada mogu koristiti samo Android uređaji, mada će ona uskoro biti dostupna i za iOS uređaje.

Korisnici aplikacije ne moraju voditi brigu o narušavanju privatnosti, jer je u ugovoru navedeno kako psihijatri i psiholozi ne smiju otkrivati detalje razgovora koji su vodili sa svojim pacijentima.

Kreatori aplikacije na ovaj način žele pokazati kako se i bez ličnog interesa može kreirati pozitivna stvar koja će pomoći mnogima da se uhvate ukoštac sa svojim problemima i uspješno ih savladaju. Nadaju se kako će ona postati svjetski brend koji će pružiti podstrek, pomoć i nadu i onima van granica Bosne i Hercegovine.

(Klix.ba)

ASHA prodaja vozila