Početna Zdravlje Pet namirnica koje će vas RAZBUDITI BOLJE od šoljice kafe

Pet namirnica koje će vas RAZBUDITI BOLJE od šoljice kafe

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobe koje pate od umora i pospanosti često posegnu za kafom u jutarnjim časovima kao instant rješenjem.

Međutim, treba imati na umu da to nije jedina opcija.

Razloga za manjak energije ima mnogo, ali često se javlja zbog nezdravog stila života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pretjerivanje nikada nije pametno, a posebno ako govorimo o slatkišima, grickalicama, pici, pecivu, prerađenoj hrani i sosovima. Od pomoći nisu ni pretjerano začinjena jela, koja dovode do fizičkog, ali i psihičkog zamora. Prosti šećeri, sa druge strane, dovode do oscilacije nivoa šećera u krvi i naglih promena raspoloženja.

Vjerovatno se pitate šta se može učiniti po tom pitanju, ali mi imamo odgovor. Otkrijte koje namirnice predstavljaju samo plus u svakodnevnom funkcionisanju, prenosi City Magazin.

Banana

Ovo voće odličan je izbor užine prije ili poslije treninga, jer je bogato šećerima koji se brzo razgrađuju, a ne treba zaboraviti ni magnezijum i kalijum, koji hrane kako mišiće, tako i mozak i efikasno izlaze na kraj sa umorom.

Špinat

Ova namirnica obiluje mineralima, koji su takođe važni za rad nervnog sistema. Izdvajamo gvožđe kao odličnog saveznika u održavanju fizičke, ali i umne snage. Predlog je da mu se tokom pripreme doda malo limunovog soka, zbog vitamina C. Vitamini grupe B već se nalaze u njegovom sastavu, što je odlično za metabolizam i vitalnost.

Jaja

Ukoliko niste znali, jaja u sebi sadrže triptofan i tirozin, što znači da njihovim unosom regulišemo lučenje serotonina, odnosno dopamina. Na taj način bivamo žustriji i motivisaniji. Tu je i selen, zahvaljujući kome lakše pobjeđujemo tromost i umor.

Crna čokolada

Najbolje je konzumirati onu koja sadrži više od 70 odsto kakaa, jer je on podiže raspoloženje i nivo energije. Crna čokolada u sebi ima i kofein i teobromin, alkaloide koji samo pojačavaju navedeno dejstvo.

Losos

Poznato je da je ova riba izvor esencijalnih masnih kiselina, prije svega Omega 3 koje regulišu nivo seratonina. Vitamin D potpomaže stvaranje melatonina, koji nam pomaže da kvalitetnije spavamo i samim tim budemo odmorni.

ASHA prodaja vozila