Početna Vijesti Penzioneri: “Daćemo 10 maraka Željki, 10 Dodiku”

Penzioneri: “Daćemo 10 maraka Željki, 10 Dodiku”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Penzioneri u Republici Srpskoj ponovo negoduju. Ovaj put razlog je to što im niko nije objasnio zašto su svi dobili po 30 maraka i koji su dalji koraci da dobiju ostatak obećane jednokratne pomoći. Iz fonda PIO objasnili su da samo oni koji primaju penzije i u drugim zemljama moraju dostaviti dokaz o tim isplatama.

Penzioneri kojima je obećana jednokratna pomoć ponovo su pokušali da saznaju kada će dobiti puni iznos jednokratne pomoći. Kažu da im nije jasno zašto su svi dobili po 30 maraka dok za ostatak iznosa treba da dostave potvrde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Obećali su rekli su svima po 30 pa će onda sa potvrdama dodavati kome šta treba“.

„Ovo je samo plaćen glas sto odsto garantujem nisam član Dodikov i zato nije dao. Neću ni tražiti 20 maraka evo daću 10 maraka Željki 10 Dodiku“.

Objašnjenje stiže iz uprave Fonda PIO. Kažu da korisnici koji primaju penziju samo iz Republike Srpske mogu bez dostavljanja potvrda odmah dobiti puni iznos jednokratne pomoći. Međutim, za korisnike srazmjerne penzije odnosno za one koji primaju penziju iz drugih zemalja, uslovi su drugačiji.

„Za korisnike srazmjerne penzije prema odluci je potrebno dostaviti dokaz o visini penzije kod drugog srazmjernog osiguranja tj.kod druge države, fonda ili zavoda kako bi se na osnovu zbira srazmjerne penzije u RS i tog drugog nosioca osiguranja utvrdio jedinstveni iznos penzije i na osnovu tog jedinstvenog iznosa penzije odredila jednokratna novčana isplata korisniku“, kaže Tihomir Joksimović, portparol Fonda PIO RS.

Korisnici srazmjerne penzije treba da dostave ček za isplatu penzije i uvjerenje od drugog nosioca osiguranja iz zemlje iz koje primaju novac. Rok za dostavljanje dokaza bio je 15. septembar i to je, kažu u Fondu, bio jedini razlog zašto im nije uplaćen kompletan iznos jednokratne pomoći.

„Oni koji nisu do tog roka dostavili dokaze isplaćen im je zajamčeni iznos od 30 KM a zatim je rok za dostavu dokaza produžen juče i on će trajati do 30.09. i molimo sve korisnike srazmjerne penzije da do tad donesu dokaze i dobiju svoj pripadajući ili odgovarajući iznos penzije“, ističe Joksimović.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik javno je obećao da će penzionerima biti dodijeljena jednokratna novčana pomoć u iznosu od 30, 50 i 100 maraka. Dodjela ovakve vrste pomoći nije predviđena ni Zakonom o penzijsko invalidskom osiguranju, što se može okarakterisati kao zloupotreba u predizborne svrhe.

(BN)

cera - Penzioneri: "Daćemo 10 maraka Željki, 10 Dodiku"