Početna Prijedorski region Penzioner na imanju u Sanskom Mostu uzgaja limun

Penzioner na imanju u Sanskom Mostu uzgaja limun

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imam u penziji Hikmet Kaltak iz Sanskog Mosta uzgojio je na svom imanju desetak stabala limuna, koja već daju obilan urod, a Kaltak kaže kako su ove godine rodila kao nikad do sad.

Kaltak kaže kako je uzgoj egzotičnog i za naše podneblje neobičnog voća njegov pasionirani hobi i da se time bavi već dugo vremena. Dodaje kako je u proteklim godinama uspio uzgojiti banane, kivi i smokve, a da se u posljednje vrijeme posvetio limunu i narandži.

“Moram priznati kako s narandžom nisam imao uspjeha, ali se zato limun veoma dobro pokazao. Prije nekoliko godina kupio sam jednu stabljiku, a potom sam je uspio ukalemiti i sada imam desetak stabala, koja uzgajam u saksijama”, kaže Kaltak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje kako je limun veoma zahtjevna biljka, ali da može uspjeti i na našim prostorima.

Prema njegovim riječima, ovo citrusno voće ne voli niske temperature, zbog čega tokom zimskog perioda saksije unosi i drži u garaži. Dodaje kako je njegov limun postao prava lokalna atrakcija te da je više stabala podijelio prijateljima i ostalima koji su pokazali interesovanje da ga uzgajaju s obzirom na to da se radi o vrlo lijepoj dekorativnoj biljci.

“Za limun je karakteristično da rađa tri puta godišnje i već na ovim stablima postoje zreli plodovi, ali i oni koji se tek zameću ili cvjetaju i do jeseni će se obrazovati”, objašnjava Kaltak.

Tvrdi kako u procesu uzgoja koristi isključivo prirodno đubrivo, što garantuje visoki kvalitet i sočnost plodova.

 

Z. Č.

ASHA prodaja vozila