Početna Prijedorski region Pelješki most će štiti hrvatski marinci

Pelješki most će štiti hrvatski marinci

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ideja o mornaričkojm pješadiji u Pločama nije, naravno zavisila od gradnji Pelješkog mosta, jer se smatra da je Hrvatska vojska morala jače zaštititi sigurnosno jug zemlje.

Pelješki most kojim će Hrvatska za najkasnije tri godine biti direktno povezana sa svojim jugom time će postati i najvažniji strateški infrastrukturni objekt u državi, piše “Večernji list”.

Kao takav mora imati i poseban nivo zaštite, posebno što je to i granično područje, pa svakako da nije tek slučajnost što iz kabineta ministra odbrane Republike Hrvatske Damira Krstičevića najavljuju da će 14. septembra u Pločama opet, nakon dugog niza godina i brisanja roda mornaričkog pješaštva, biti smještena jedinica mornaričko-desantne pješadije HRM-a, dodaje list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o razmještanju prvog dijela mornaričke satnije 30 do 50 specijalaca koji će biti useljeni u obnovljenu kasarnu “Neretva”, a koja će od septembra dobiti novo ime “116. brigade”.

Ministar Krstičević potvrđuje da je riječ o satniji koja će do kraja 2019. u svom sastavu imati oko 160 hrvatskih “marinaca” i još 40-ak drugih vojnika.

“Selekcija je pri kraju i opet dobivamo dobro uvježbane mornaričke specijalce koji će, sada s dubljeg juga biti spremni za manevar i intervenciju s mora, kopna i iz zraka u prostoru južno od Splita do rta Prevlake, a naravno da u njihov posao spada i nadzor i zaštita strategijskog objekta kakav je Pelješki most”, kaže Krstičević.

Ideja da se ovakva mornarička specijalna jedinica pomakne južno od Splita dio je Krstičevićeve strategije koju je počeo razvijati odmah po dolasku u Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske, a prošle godine je objavio kako je to dio projekta vraćanja vojske u gradove poput Vukovara, Sinja, Varaždina, kao i u Ploče. Riječ je o povratku oko 1.000 profesionalnih vojnika u granična područja Hrvatske.

“Večernji list” piše da ideja o mornaričkom pješaštvu u Pločama nije zavisila od gradnje Pelješkog mosta, jer Vojska RH je ionako morala jače zaštititi bezbjednosno državni jug.

U kasarni 116. brigade u Pločama, uz marince će biti i sjedište 6. rezervne pješadijske pukovnije pa je jasno da su Ploče strateški važne za državu i u vojnom smislu.

Ovdje je Luka Ploče, u planu je gradnja LNG postrojenja, a sve je više informacija i o interesu iz SAD-a, uključujući i njihove vojske za infrastrukturu u i oko Ploča.

Hrvatskim marincima je ovaj prostor odgovarajući, jer je uz kasarnu i prostrani helidrom te morski vezovi, pa će marinci moći koristiti i helikoptere, brze čamce i brze desantne brodove, u zavisnosti od potrebe. Tako će u Pločama hrvatska vojska dobiti elitnu jedinicu specijalaca koji se izuzetno brzo mogu rasporediti duž cijelog juga države, na kopnu, moru i ostrvima.

U februaru 2017. lokalno vođstvo grada Ploča s rezervom je primilo ideju o povratku vojske u grad, jer su imali planove da na mjestu kasarne i pomorskog dobra grade marinu, ali sada, kažu, vide koristi, a da imaju još lijepih uvala za marinu. Ploče i smještaj satnije mornaričkih specijalaca, ubuduće i rezervne jedinice prioritet je MORH-a i Glavnog štaba HV-a.

(Vecernji.hr)

ASHA prodaja vozila