Početna Svijet Peking pokušava izbjeći šangajski scenario – zatvaraju metroe, otkazuje autobuske linije

Peking pokušava izbjeći šangajski scenario – zatvaraju metroe, otkazuje autobuske linije

Peking je zatvorio 40 metro stanica, odnosno deset odsto iz cijele podzemne mreže, kao i mnoštvo autobuskih linija, u nastojanju da zaustavi širenje korone i izbjegne scenario iz Šangaja, gdje se milioni stanovnika nalaze u striktnom lokdaunu duže od mjesec dana.

Ukinuto je i 158 autobuskih linija, a većina od njih se nalazi u dijelu Čaojang, epicentru pekingškog žarišta, prenio je Rojters.

Sa nekoliko desetina novih slučajeva dnevno, Peking pokušava da izbjegne potpuni lokdaun, kao što je Šangaj to pokušao u početku.

Glavni grad od 22 miliona stavovnika je zatvorio škole i brojne kompanije, kao i stambene zgrade u visokorizičnim oblastima, dok mnogi ljudi prave zalihe osnovnih životnih namirnica, za slučaj potpunog zatvaranja.

U 12 od 16 okruga u Pekingu se sprovodi drugi od tri planirana masovna testiranja ove nedjelje, nakon tri masovna testiranja prošle nedjelje.

U Šangaju, dodaje Rojters, ne nazire se kraj lokdauna.

Najveći grad Kine i finansijski centar i dalje ne dozvoljava većini stanovnika da izađe iz svojih domova, ali su neki ipak imali korist od blagog ublažavanja od nedjelje, pošto je dozvoljeno jednom članu domaćnistva da izađe u kratku šetnju i nakupuje namirnice u supermarketima.

Prema najnovijim podacima, u Šangaju, gradu od 25 miliona stanovnika, su otkrivena 63 nova slučaja u mjestima gdje nema striktnog lokdauna, što ukazuje da grad ima način da dođe do cilja, a to je nekoliko dana bez ijednog slučaja, kako bi mjere mogle da se ublaže postepeno.

I u gradu Džengdžu, gdje živi 12,6 miliona ljudi, u utorak uveče uveden je lokdaun.