Početna Prijedorski region Pčelari u Potkozarju zadovoljni: Toplo vrijeme i puno cvijeta obećava dobru sezonu

Pčelari u Potkozarju zadovoljni: Toplo vrijeme i puno cvijeta obećava dobru sezonu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

April, kao što je i veći dio marta, pogoduju pčelarima u Potkozarju zato što je toplo vrijeme, bez kiše, probudilo prirodu, procvjetalo je medonosno bilje, a pčele su veoma aktivne.

Dario Škorić iz Jazovca, jedan od najvećih potkozarskih pčelara, smatra da je ovo najava dobre sezone, ali da je još rano davati bilo kakve značajnije prognoze.

-Za sada je situacija veoma dobra, pčele su u punoj kondiciji izašle iz zimskog perioda. Priroda se uveliko budi, na sve strane ima u izobilju medonosnog bilja, naročito voća i livadskih trava koje su procvjetale. Međutim, imali smo loše iskustvo od prošle godine kada je takođe u aprilu bilo povoljno vrijeme, ali je zato maj bio veoma kišovit i pčelari su od toga imali veliku štetu – kaže Škorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pčelarski stručnjaci upozoravaju da tokom prvih toplijih dana, kao što je sada, svaki pčelar treba da detaljno pregleda pčelinjih društava.

– Pri ovom pregledu obavezno treba utvrditi količinu, kvalitet i raspored hrane (meda i polena), zdravstveno stanje pčela, količinu i kvalitet legla, kvalitet saća i posebno kvalitet matice – upozoravajuju u gradiškim pčelarskim udruženjima “Pčele bilje” i “Amorfa”.

Dolaskom toplijih dana, navode takođe u ovim udruženjima, povećava se količina legla, potrošnja hrane, a sve to vodi ka većoj potrebi za vodom.

Ovo je, dakle, vrijeme kada se na pčelinjaku moraju postaviti pojilice kako bi se pčele naviknule i ne bi odlazile daleko od pčelinjaka po vodu i tako nepotrebno gubile energiju.

srpskainfo.com

ASHA prodaja vozila