Početna BiH Pčelari dižu kredite da sačuvaju pčelinjake

Pčelari dižu kredite da sačuvaju pčelinjake

Pčelari u Sanskom Mostu kažu kako ne pamte goru godinu kada je u pitanju proizvodnja meda, te ističu da je u pitanje doveden opstanak velikog broja košnica na ovim prostorima.

Ovo je istaknuto na godišnjoj skupštini Udruženja pčelara “Sana med”, koja je održana danas u Sanskom Mostu, a predsjednik ovog udruženja, Asmir Lišančić, navodi da im je protekle godine u vrijeme cvjetanja bagrema štetu nanio mraz, propala je ispaša pčela u vrijeme cvata lipe, dok je suša uništila livadsku ispašu.

“Čak ni najstariji pčelari ne pamte ovako lošu godinu i prinose. Prosječni prinosi po košnici meda iznosili su pet do sedam kilograma meda, a ako imamo u obziru da se optimalni prinosi kreću u rasponu od 15 do 20 kilograma, tada možemo zaključiti gdje se nalazimo”, istakao je Lišančić.

On je dodao da će, ukoliko ne bude pomoći države, pčelarstvo doživjeti krah i da već sada imaju najave mnogih da će odustati od od bavljenja ovim poslom.

Predsjednik Saveza udruženja pčelara USK, Hajrudin Šabić, navodi kako je identična situacija u svim lokalnim zajednicama na području ovoga kantona, te da je sezonu donekle spasila kestenova ispaša.

U poslednje vrijeme pčelari pokušavaju svoje košnice iznijeti u planinske predjele, kako bi koliko toliko spasili sezonu. Nakon svega pčelari su u veoma nezavidnoj situaciji jer moraju da prehranjuju svoja pčelinja društva, te su primorani da ulaze u gubitke obzirom da je za prezimljavanje jedne košnice potrebno oko 25 maraka“, kaže Šabić.

Prema njegovim riječima, mnogi pčelari su već posegnuli za kreditnim zaduženjima kako bi pokušali sačuvati vlastite pčelinjake. Loša pčelarska sezona se neminovno odrazila i na povećanje cijena meda, a pčelari upozoravaju kako je u većoj mjeri prisutan i patvoreni med na tržištu.

Na području Unsko sanskog kantona, prema evidencijama, postoji oko hiljadu pčelara koji posjeduju više od 30 hiljada pčelinjih društava.