Početna Prijedorski region Pavlović: Razmazili smo preduzeća čiji je osnivač grad Prijedor

Pavlović: Razmazili smo preduzeća čiji je osnivač grad Prijedor

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbornici Skupštine grada Prijedor usvojili su danas jednoglasno odluku o subvenciji prijedorskoj “Toplani” za izmirenje kredita EBRD u iznosu polovine godišnje rate, odnosno 625.000 KM.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović rekao je da građani ne smiju ostati bez centralnog grijanja, ali i da se mora naći način da se izmire obaveze koje “Toplana” ima.

– Ova rata biće isplaćena do 25. aprila 2021. godine, a drugu ratu ćemo obezbijediti 90 dana prije roka druge tranše. U suštini, ne mijenja se ništa. “Toplana” će imati 1.250.000 KM koje smo razdvojili na dva dijela – pojasnio je Pavlović u obraćanju odbornicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovim riječima, “Toplana” bi bila samoodrživa da je od prelaska sa mazuta na bio-masu bila registrovana kao novi subjekt, ali je ona nastavila poslovanje opterećena dugovima iz prethodnog perioda.

– Idemo u pravcu da sva preduzeća podignemo na noge. Razmazili smo preduzeća čiji je osnivač grad, i ona samo čekaju da se naslone na budžet grada. U narednom periodu to neće biti moguće. Moraće se dokazati. Moraće naći načina ili uštedama ili dodatnim aktivnostima da dođu do samoodrživosti -poručio je Pavlović.

On je ocijenio da komunalna preduzeća treba da ostvaruju dobit i da dio te dobiti ide i gradu kao osnivaču.

– A mi ustvari imamo kontra situaciju. I naš cilj nije da grad ima prihod od ovih preduzeća, nego bismo bili zadovoljni da mi njih ne moramo finansirati, a to je sada na menadžerima tih preduzeća – istakao je Pavlović i podsjetio da to nije političko pitanje ko je vlast, a ko opozicija, nego svi zajedno treba da rade na tome u korist i grada i građana i preduzeća.

Budući da se ova tačka danas našla pred odbornicima ponovo nakon što je sa prethodne sjednice povučena usljed nedostatka informacija, odbornicima se prethodno obratio i direktor “Toplane” Zoran Knežević, koji je podsjetio na obaveze iz kredita EBRD kojim je prijedorska “Toplana” promijenila energent, odnosno sa skupljeg i prljavijeg mazuta prešla na jeftiniju i čišću biomasu.

Srna

ASHA prodaja vozila