Početna BiH Pavić: U Programu reformi ne pominje se vojna neutralnost

Pavić: U Programu reformi ne pominje se vojna neutralnost

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nisam nigdje vidio da se u dokumentu pominje vojna neutralnost”, rekao je Pavić u Pulsu BN TV.

Predsjednik DNS-a Marko Pavić rekao je večeras u emisiji Puls BN TV da dokument Progam reformi BiH koji je usvojilo Predsjedništvo BiH na 28 stranica u pet poglavlja govori o politici i ekonomiji, bezbjednosti, odbrani, resursima i pravu. Takođe, on navodi da u dokumentu piše da će biti poslat u NATO štab u Briselu.

“U tom dokumentu se jasno navodi da on ne prejudicira članstvo u NATO-u, kao što se nigdje ne pominju skraćenice ANP ili MAP.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pavić je rekao da se u dokumentu navodi da će o ovim pitanjima odlučivati zajednička tijela – Parlamentarna skupština i Predsjedništvo BiH, te da nije srećan zbog toga jer, smatra on, o ovom pitanju bi trebalo da se pitaju i organi Republike Srpske.

“Nisam nigdje vidio da se u dokumentu pominje vojna neutralnost”, rekao je Pavić u Pulsu BN TV.

“Volio bih da se tu Republika Srpska pita nešto, da su i organi iz Republike Srpske umješani. Da li se to posredno može izvesti? Vjerovatno može. Ukoliko je srpski član Predsjedništva nezadovoljan tekstom, on to može staviti na dnevni red NS RS gdje će se to oboriti sa dvije trećine glasova”, objasnio je predsjednik DNS-a.

Od novog Savjeta ministara BiH Pavić očekuje pokretanje ekonomije, a od novog šefa ovog tijela Zorana Tegeltija očekuje da se bavi zapošljavanjem i zaustavljanjem odlaska mladih iz BiH. Kritike dijela javnosti da se od Tegeltije ne očekuje mnogo, jer su za vrijeme njegovog mandata u Srpskoj, građani prezaduženi, a bankarski sektor doveden do propasti, Pavić šaljivo komentariše…

“Tamo nema banaka, pa očekujem da se bavi ovim drugim poslovima…”

U DNS ne odbacuju mogucnost da jedno ministarsko mjesto u Savjetu ministara pripada njima, kaže Pavić. Dok se to ne dogodi, DNS ostaje dio koalicije u Srpskoj. Pavić navodi da je kolaicija stabilna iako se njegova stranka našla na udaru nakon izbora.

“Uvijek kažu da je unutrašnji neprijatelj jači. Mi smo imali snaga unutar sebe koje su htjele da preuzmu stranku kompletno, ali nisu uspjeli. Nažalost, naši koalicioni partneri su pomogli tu grupaciju ljudi. Nama je to bilo krivo, jer DNS to ničim nije zaslužio”, rekao je Pavić.

On tvrdi da DNS radi u koaliciji, ali i da ima svoju, jasnu politiku. Kako stvari stoje, na naredne izbore DNS izlazi sam, bez koalicionih partnera na republičkom nivou.

BN

ASHA prodaja vozila