Početna BiH Pašalić: Imaćemo dovoljno hrane

Pašalić: Imaćemo dovoljno hrane

Republika Srpska će imati dovoljno hrane za potrebe svog stanovništva u slučaju globalnih tržišnih poremećaja, a uvijek može da se osloni i na Srbiju, izjavio je danas Srni ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić.

Pašalić je rekao i da se Srpska uvijek može osloniti na Srbiju koja proizvodi više hrane nego što su njene potrebe.

“Generalno, po mom mišljenju, hrane će imati i Evropa, jer je proizvodi više nego što joj treba”, rekao je Pašalić Srni pred početak naučnog skupa u Novom Sadu pod nazivom “Održivi i pristupačni proteini u stočnoj hrani: izazovi i mogućnosti” na kojem je bio počasni gost.

On je naveo da u predstojećoj žetvi očekuje dobar prosječan prinos pšenice, u prosjeku pet tona po hektaru, što smatra da je dobro.

Pašalić je napomenuo da je pšenicom u Srpskoj jesenas zasijano nešto više od 42.000 hektara

“Prinos će zavisiti od toga da li su ili ne ratari primijenili sve potrebne agrotehničke mjere na parcelama zasijanim pšenicom”, rekao je Pašalić.

On je objasnio da pojedini ratari u Srpskoj nisu dva puta prihranjivali pšenicu zbog visokih cijena azotnih đubriva i kod njih će prinos sigurno biti manji.

“Međutim, imamo velikih obradivih površina, gdje su ratari primijenili punu agrotehniku, pa će prinos pšenice biti veći i ići će od šest i do osam tona. Pred nama je još mjesec dana do žetve i vidjećemo, i kako će nas i vrijeme poslužiti”, rekao je Pašalić i dodao da ni u drugim sektorima poljoprivredne proizvodnje nije bilo većih poremećaja.

On je istakao veliki značaj novih tehnologija za razvoj poljoprivrede, navodeći da u Srpskoj imauju posebne mjere kojima se finansiraju takvi projekti, te dodao da se već nabavljaju dronovi radi zaštite poljoprivredne proizvodnje u Lijevče polju kod Gradiške.

“Osim toga, svakog poljoprivrednika koji nabavi novu mehanizaciju, ili savlada novu tehnologiju, sufinansiramo kao Vlada i do 30 odsto”, rekao je Pašalić i ocijenio da nauka mora biti primjenjiva u praksi i kad je riječ o poljoprivredi.

Naučni skup održava se u Kongresnom centru “Master” Novosadskog sajma u okviru Međunarodnog poljoprivrednog sajma, koji je u toku.

Međunarodni poljoprivredni sajam okupio je više od 1.100 učesnika iz Srbije, kao i dvadesetak zemalja Evrope i svijeta.

Ponudu na štandu Privredne komore Republike Srpske direktno predstavlja 11 preduzeća i kompanija iz Srpske, dok se njih više od 20 predstavlja posredstvom kataloga.

Sajam traje do 27. maja, a održava se na svom raspoloživom otvorenom i zatvorenom prostoru Novosadskog sajma.