Početna Video Pas heroj iz Čapljine sa spasiocima traga za nestalima

Pas heroj iz Čapljine sa spasiocima traga za nestalima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvogodišnji Floki iz Čapljine zaigrani je pas čija je igra spasavanje života uz članova HGSS Čapljina.

Ovaj border collie početkom proljeća, u petom ili šestom mjesecu, polagaće za licencu koja sadrži pronalaske živih i mrtvih osoba.

Osim što je umiljat, zaigran, znatiželjan i socijalizovan Floki pomaže u velikom broju akcija koje imaju pripadnici HGSS iz Čapljine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Licencu koju ćemo mi polagati na proljeće još niko u BiH nema. Mi kada radimo neku potragu, potrebno bi bilo da imamo psa, a takvog licenciranog psa još uvijek niko kod nas nema. Ovaj pas može raditi potragu kako za živim, tako i za mrtvim osobama – ističe Mateo Dadić, rukovodilac stanice HGSS Čapljina, prenosi Čapljinski portal.

Ekipa iz HGSS-a Čapljina je prva koja ide u ovakvu priču u cijeloj BiH.

– Floki će polagati pred komisijom koju čine kolege instruktori iz Hrvatske. Oni imaju licencirane pse i instruktore za taj vid potrage i mi ćemo biti početnici u tome. Jednom mjesečno odlazimo u Hrvatsku da odrađujemo treninge i na taj način učimo i dresiramo psa – kaže Mateo.

Floki će biti na usluzi svima, od Bosne i Hercegovine, Hrvatske, svih susjednih zemalja te gdje god HGSS iz Čapljine dobije poziv.

Floki svoje dresiranje, kao i pronalazak osoba, smatra igrom. Sva nauka koja se radi sa psom temelji se na igri. Kada pronađe živu ili mrtvu osobu, on krene lajati i tada zapravo traži svoju igračku jer je tako naučen, a naravno nakon toga bude nagrađen.

Ovakav pas, kada prođe cijelu obuku vrijedi i desetine hiljada evra. U obuku je uloženo puno truda, zalaganja i više od dvije godine vremena.

Staloženost, smirenost te razigranost samo su neke od vrlina koje posjeduje ova vrsta psa poput Flokija. Mogu bezbrižno hodati po snijegu, plivati, provlačiti se, a jedini problem je taj što imaju dosta meke šape koje su osjetljive, pa im je potrebno šape mazati više puta na dan.

Kada je riječ o obuci, sa psom na obuku ide njegov vodič.

– Kada pas ide na obuku s njim uvijek ide njegov vodič, gdje god ga zovu. Nikad pas ne može raditi sam, on mora ići s vodičem – kaže Mateo.

Dok dresira svog psa njegov vodič se zapravo tako obučava i uči zajedno sa psom.

Potražni psi na terenu mijenjaju od 30 do 50 ljudi. Njihova detekcija je 95 odsto te kada je riječ o zonama koje se pretražuju, znamo da im možemo vjerovati zbog detekciju koju imaju.

– Održavanje psa i vježbanje s njim je dosta skupo i iziskuje puno vremena. Pas jede posebnu, sirovu hranu, sirovo meso, a njegovo održavanje mjesečno izađe od 500 do 700 KM. Ovakvog psa mi sami finansiramo, što je dosta teško, ali Floki će biti tu kome god bude potrebno – zaključio je Mateo Dadić, voditelj HGSS Čapljina i vlasnik potražnog psa.

 

ASHA prodaja vozila