Početna Svijet Pariz povukao ambasadora iz Turske

Pariz povukao ambasadora iz Turske

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuska je danas osudila izjavu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana koji je doveo u pitanje “mentalno zdravlje” francuskog kolege Emanuela Makrona.

Francuska je brzo reagovala i povukla svog ambasadora iz Turske.

“Komentari predsjednika Erdogana neprihvatljive su. Vređanje i grubosti nisu način. Zahtjevamo da Erdogan promeni politički smer, jer je njegova politika opasna u svakom smislu. Ne ulazimo u suvišne polemike i ne prihvatamo uvrede”, navodi se u saopštenju Jelisejska palate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Munjevita reakcija zvaničnog Pariza usledila je posle današnje izjave Erdogana o Makronu da “sve što se može reći šefu države koji na taj način tretira milione pripadnika različitih verskih zajednica je – prvo ispitaj svoje mentalno zdravlje”.

Turski predsjednika je prije dvije nedelje osudio kao provokaciju Makronove izjave o “islamskom separatizmu” i “potrebi da se islam u Francuskoj strukturira”, preneo je Rojters.

Predlog zakona o borbi protiv “separatizma” u Francuskoj, čija meta je radikalni islam, treba da se nađe u parlamentu početkom decembra.

Erdogan je ranije danas kritikovao stavove svog francuskog kolege Makrona prema muslimanima, pozivajući ga ”da provjeri svoje mentalno zdravlje”.

(Agencije)

ASHA prodaja vozila