Početna Vijesti Paprene cijene: Zemljišta nezasijana, najesen nestašice

Paprene cijene: Zemljišta nezasijana, najesen nestašice

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visoke cijene sjemenskog povrća, posebno luka i krompira, iznenadile su poljoprivrednike, ali i sve one koji su namjeravali i ove godine u svojim baštama posijati nešto povrća. Kilogram sjemenskog krompira popeo se na tri marke, a crvenog luka košta 3,5 KM, što je poskupljenje za skoro 70 posto u odnosu na prošlu godinu.

Nema proizvodnje

Iz poljoprivrednih udruženja upozoravaju da će se proljetno poskupljenje posebno odraziti na cijene ovih proizvoda krajem ljeta i ujesen.- Zbog velike vlage prošle godine više od 70 posto domaćeg luka i krompira je propalo. Bili smo primorani da uvozimo luk iz Holandije. A najveći je problem što u BiH niko ne proizvodi sjemenski luk i krompir – kaže Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH. Zbog visoke cijene sjemena, mnoga poljoprivredna zemljišta ostat će nezasijana, što će, osim poskupljenja, dovesti i do nestašica povrća na trgovačkim policama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rok 30 dana

Dodatni problem s kojim se od početka godine poljoprivrednici u BiH suočavaju jesu poticaji kojih nema. Mljekari tako najavljuju da će, ako uskoro ne dobiju poticaje, blokirati najvažnije magistralne ceste u FBiH.

– Tražimo da u roku od 30 dana program poticaja prođe svu proceduru usvajanja. On postoji samo u radnoj verziji i još nije usvojen ni na Vladi FBiH, ni u odborima Parlamenta FBiH, pa samim tim ni u Parlamentu. Budžet Federacije za ovu godinu usvojen je 9. januara i zakonski rok bio je 60 dana da se završi s programom, dakle do 9. marta. On nije ispoštovan – kazao nam je Ermin Veladžić, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka i mesa Unsko-sanskog kantona.

Džubur: Sve na čekanju jer Dom naroda nema odbore 

Kada će isplata poticaja poljoprivrednicima početi, vrlo je neizvjesno.

Ahmed Džubur, predsjednik Odbora Predstavničkog doma za poljoprivredu, kazao je jučer da će u ponedjeljak ili utorak održati sjednicu na kojoj će se usvajati program poticaja. Ali, time se ništa neće riješiti, jer Dom naroda neće zadugo obaviti svoj dio posla.

– Mi ćemo imati sjednicu da ne bude da od nas zavisi. Sezona je prilično u toku. Ali, opet se ništa neće riješiti, jer Dom naroda nema formirane odbore – rekao je Džubur.

(Avaz)

ASHA prodaja vozila