Početna Region Paprene cijene transporta zaraženih sa Balkana

Paprene cijene transporta zaraženih sa Balkana

Mnogi pacijenti zaraženi virusom korona trenutno moraju biti prevezeni u Švajcarsku iz inostranstva, jer ne mogu samostalno da putuju kući.

Cijena leta sa Regom, medicinskim transportom je u petocifrenom rasponu, i nije pokrivena osnovnim osiguranjem. Rega trenutno redovno saobraća i prevozi putnike sa dvojnim državljanstvom koji su u kritičnom stanju zbog posljedica korona virusa i iz inostranstva se vraćaju u Švajcarsku. Mnogi od njih su bili na odmoru na Balkanu i tamo su se zarazili.

“U narednih nekoliko dana moraćemo da prebacimo 40 pacijenata intenzivne njege nazad u Švajcarsku. Čak 90 odsto njih su pacijenti sa kovidom – a 40 odsto njih dolazi sa žarišta korone na Kosovu i u Sjevernoj Makedoniji”, kaže Martin Huser, generalni direktor Medicala, a prenosi Blick. Jedino rješenje je povratak avionom hitne pomoći, za koji je cijena karte petocifrena.

“Da, istina je, povratni let košta između 10.000 i 20.000 franaka”, kaže Huser. On dodaje da je transport pacijenata sa koronom zahtjevan.

“Ne možete da se vratite planiranim letom. Pacijenti moraju da budu izolovani od trenutka napuštanja bolnice, pa sve do primopredaje u Švajcarskoj”, rekao je Martin. Neki pacijenti nisu ni u mogućnosti da izdvoje toliko novca, zato što obavezno zdravstveno osiguranje ne pokriva povratne letove.

Predviđeni troškovi variraju u zavisnosti od zemlje iz koje se pacijent transportuje.

“Reg” je švajcarska aviokompanija koja ima posebne avione za prevoz pacijenata koji se razbole izvan Švajcarske.

Samo u avgustu, prema navodima “Blicka”, vazdušna ambulanta “Rega” sletjela je 21 put na prištinski aerodrom da pokupi pacijente kovid zaražene.

U Skoplju je “Rega” slijetala 9 puta, zatim u Beograd i Napulj i Brindizi (4 puta).

Inače, kako mediji navode, skoro svi zaraženi su bili nevakcinisani.

Agencije

ASHA prodaja vozila