Početna Prijedorski region PAPRENE CIJENE JESENJE SJETVE

PAPRENE CIJENE JESENJE SJETVE

Pri kraju su pripreme za sjetvu ozimih usjeva. Na parceli u Omarskoj, Slavko Švraka namjerava da posije pšenicu na tri hektara i ječam na jednom hektaru. Završio je s berbom kukuruza, pripremio zemljište za jesenju sjetvu. Vrijeme povoljno za radove, ali cijene repromaterijala nisu.

“Planiram do vikenda zasijati ove kulture. Godina nikako nije naklonjena ratarima. Ne znam kako ćemo sve to da iznesemo, s obzirom na cijene repromaterijala koje su proteklih mjeseci više puta skakale”, rekao je Slavko Švraka i poručio da se, bez obzira na to, sijati mora.

“Apelujem na poljoprivrednike da posiju ozime usjeve barem za svoje potrebe. Čovjek ne mora imati svaki dan novu košulju, ali hljeba mora biti”, ističe Švraka.

Podsticaje za poljoprivrednike daju i resorno ministarstvo i lokalna zajednica. U Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi napominju da podsticaji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, za pšenicu iznose 300 KM po hektaru zasijane površine, a za soju i uljarice 200 KM. Na teritoriji grada Prijedora godišnje se prosječno posije oko 900 hektara pšenice i 300 hektara ječma. Predstavnici gradskog Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj ovih dana obilaze teren kako bi isplatiti podsticaje iz prethodne godine.

kozarski.com

ASHA prodaja vozila